Подписка иска истината за смъртта на водолаз в АЕЦ "Козлодуй"

Подписка до българските институции за разкриването на цялата истина около инцидент със загинал водолаз в АЕЦ "Козлодуй" по време на инспекция на шахта в ядрената централа, стартира в четвъртък в крайдунавския град. Само за няколко часа над 200 души подкрепиха искането за установяването на причините довели до трагедията с 29-годишния Радослав Иванов, станала на 5 май.

Младият мъж загива по време на подводен оглед на разпределителна шахта на хидросъоръжение, намиращо се извън обсега на пети и шести блок. Той е работник на външна фирма – варненската "Хидроремонт”-Варна, наета от атомната централа да провери шахтата за евентуални дефекти. Загиналият се е спуснал с водолазен костюм на седем метра дълбочина, бил е обезопасен с въжета и със средства за комуникация. В един момент е престанал да реагира и е било извадено тялото му.

От атомната централа съобщиха тогава, че по неофициална информация причината за смъртта на Радослав е масиран инфаркт. Според колегите му обаче той е бил в отлично здраве, а според майка му някой е пуснал помпите, докато синът ѝ е бил там и това е довело до смъртта му.

Въпреки че тялото на Иванов бе откарано за аутопсия в Съдебна медицина-Враца, все още не е съобщена официално причината за смъртта му.

Разследването по случая се наблюдава от прокурор от окръжна прокуратура Враца, тъй като подобни инциденти са от нейна компетенция, обясни районният прокурор на Козлодуй Марин Николов, цитиран от kozloduy-bg.info. Според Николов случаят е със сериозна правна и фактическа сложност и трудно някой разследващ полицай и следовател от врачанския съдебен район да го изведе до край и затова делото трябва да се възложи на следовател от специализирания отдел на Национална следствена служба.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?