Подписка от 730 хил. българи за по-добро обслужване от монополистите

Подписка от 730 хил. българи за по-добро обслужване от монополистите

Подписите на 730 хиляди души са събрани под предложения за подобряване на качеството на обслужване от естествените монополи в електроснабдяването, водоснабдяването, газоснабдяването и топлофикация. Подписката бе внесена от Гражданска инициатива "Срещу произвола на монополите" в сряда в деловодството на парламента.

Това съобщи председателят на инициативния комитет Красимир Луканов, цитиран от БТА. Той беше приет от председателя на парламента Цецка Цачева заедно с другите членове на инициативния комитет, сред които известни певци, артисти и общественици като Владимир Карамазов, Николай Урумов, Латинка Петрова, певците Дичо, Янка Рупкина и Надка Караджова.

Зад този протест стоят фактите, че монополистите у нас, които са известни чуждестранни фирми, имат коренно различно поведение, отколкото в техните държави, коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Искаме чрез законодателни промени сметките да станат по-разбираеми, така че потребителят да разбира за какво плаща, каза след срещата Красимир Луканов. Друго предложение е цените на услугите да бъдат съобразени с качеството и да има технологии, които позволяват да се измерва качеството и то да съответства на цените, които плащат хората.

Искаме и нормативно да бъде решен въпросът с потребителите, които получават много високи сметки, посочи Луканов. В момента, когато има драстично завишени сметки, монополистите първо принуждават хората да ги платят и едва след това евентуално се прави проверка, която трае понякога три месеца, даде пример той. Идеята на гражданската инициатива е първо да се прави проверка и само ако се констатира, че всичко е наред, потребителят да плати.

Целта ни е като гражданско сдружение да покажем на хората, че нещо зависи и от тях, че биха могли, ако се обединят, да постигнат нещо, коментира Луканов. Той отбеляза, че доверието между потребителите и монополите е силно нарушено и трябва да се възстанови, за да могат и самите монополисти да работят в по-добри условия.

Според него Цецка Цачева е била впечатлена от събраните подписи и е казала, че парламентът ще направи всичко възможно исканията да бъдат уважени, тъй като зад тях застава голяма част от българския народ.

Председателят на Народното събрание заяви, че реално с тази подписка се прави опит да се помогне и на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКВР) да се позиционира законодателно по-добре в отношенията си с монополистите.

Нашата борба е обща, не сме политическа организация, искаме по-хубав живот за нас и за нашите деца, каза певицата Силвия Кацарова.

"Не считам,че подписката ще потъне в мазетата на НС, абсолютно съм сигурна, че ще има резултат, а и народните представители няма смисъл да воюват срещу желанията на народа си”, категорична бе и Камелия Тодорова, подкрепила инициативата на гражданска организация "ДНЕС".

Споделяне

Още от България