Подписка за присъди на убийците на студента Мартин Борилски

Подписка за присъди на убийците на студента Мартин Борилски
В Интернет започна подписка срещу скандалното решение на Апелативния съд във Велико Търново, с което на втора инстанция бяха оправдани заподозрените за убийството на студента Мартин Борилски във Франция.

24-годишният студент по право бе зверски убит преди осем години в апартамента си в Париж. Той е прободен над 93 пъти, а с твърд тъп предмет са натрошени лицевите кости на черепа.

Френските криминалисти намират на местопрестъплението множество веществени доказателства - косми в ръцете на убития, парчета кожа под ноктите му, окървавени чужди дрехи, както и многобройни следи от ДНК. Според проведените във Франция експертизи ДНК- материалът се свързва с Георги Желязков и Стоян Стоичков – Барона, съученици на Мартин от езиковата гимназия във Варна.

Според експертите вероятността следите да са на някой друг, а не на Желязков е 1 на 15 трилиона, а в случая с Барона - 1 на 236 милиарда. 

В материала под ноктите на убития отново е открита ДНК на Желязков. Отделно френската полиция доказва по неоспорим начин, че Георги Желязков е използвал телефона на Мартин Борилски след убийството. У Желязков е намерена и кредитната карта на жертвата.

Въпреки, че френското правораздаване извършва своята част от работата в кратки срокове и предава данните на българските власти с години и влиза в съда едва след силен международен натиск. След масови отводи на прокурори и съдии във Варна, делото се прехвърля в шуменски съд.

Двамата обвиняеми никога не са влизали в затвора, първоначално са оправдани от съда в Шумен, а през декември м.г. решението е потвърдено от апелативните магистрати във Велико Търново.

Очевидната липса на правораздаване по този фрапиращ казус предизвика възмущението на Франция, чийто посланик у нас Етиен дьо Понсен излезе с официално становище.

Още през 2002 г. френските медии допускат, че няма да има осъдителни присъди, тай като бащата на единия от обвиняемите - Борислав Желязков - е бивш заместник-директор на окръжната следствена служба във Варна, а после – един от най-известните адвокати в града.

Инициаторите на подписката апелират Върховната касационна прокуратура и лично главният прокурор Борис Велчев да се самосезират и да дадат на обществеността отговор на следните въпроси:

"По каква причина не са публикувани мотивите на съда за оправдателната присъда? Какво пише в тези мотиви?

Оказван ли е натиск върху съдебната система за забавяне на делото и издаване на оправдателна присъда от страна на Борислав Желязков, както твърдят френските власти?

Разследвани ли са обвиненията, изразени от френска страна, за натиск от страна на Желязков?

По какъв начин ще опровергаете възмущението, изразено официално от посланика на Франция у нас, по повод оправдателната присъда?

Разполага ли съдът с аргументи, за да защити решението си?".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?