Подписката на БСП срещу сделката за ЧЕЗ цели сваляне на кабинета

Подписката на БСП срещу сделката за ЧЕЗ цели сваляне на кабинета

БСП стартира в различни градове из страната обещаната подписка срещу сделката на "Инерком" за ЧЕЗ, признавайки, че това е своеобразно преброяване на електората ѝ и че курсът е към протести за сваляне на третото правителство на Бойко Борисов. По-рано лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че подписката може да послужи за внасяне на съдебен иск за разваляне на сделката.

"Чрез подписката ще покажем на колко хора им пука, какво се случва в държавата, колко хора се чувстват ангажирани за това, че ни разпродават на дребно и по начин, по който е обиден за държавата, защото в момента имаме ситуация, в която една Гинка е онази, която решава съдбата на държавното участие в ЧЕЗ", заяви депутатът от БСП Таско Ерменков при своеобразното промотиране на подписката в Добрич във вторник.

"Нещата са сериозни, а премиерът разбира само от натиск на хората и от протести и недоволство, той не се вслушва иначе в разума", допълни той. Според него не може да се отрече на Борисов, че има инстинкт за самосъхрание и когато стане напечено, той винаги прави или крачка назад, или встрани.

"Нашата работа е сега да направи крачката, която да го свали от власт", декларира той.

"Когато говорим за продажбата на ЧЕЗ, ние сме свидетели на поредната Гинка, защото има и други Гинки в държавата, но те не касаят в такава степен националната ни сигурност. Гинката, която купи БТК - също нито професионалист, нито разбира от БТК. Недалеч от тук една Гинка купи ТЕЦ Варна. За двамата младежи - Гинки, които купиха Дипломатическия клуб в Бояна, няма да говоря", каза Ерменков.

По думите му сме свидетели на последователна политика на Гинковщината в управлението на държавата. "За съжаление това се случва и за радост, хората започнаха вече да го осъзнават", посочи още той. "Ако държавата не се включи в тази сделка, тя няма да се случи, защото няма в света финансова институция, която да финансира вече така опорочена сделка с лош образ", подчерта социалистът.

"Понеже има едни пет милиона евро, които са депозирани като гаранция за участие, ако не се случи тази сделка, тези пет милиона изгарят. Някой ги е дал и хич не иска да ги загуби", допълни той и отново лансира тезата на БСП, че сделката с Върбакова трябва да се развали и държавата да купи освободените активи.

Събиране на подписи срещу сделката с ЧЕЗ, респективно – правителството, започна и в Смолянска област. Местните социалисти обясняват, че подписката се събира като израз на обществените нагласи срещу корупцията на високите етажи в държавната власт, срещу реализирането на сделката на тъмно, без българските гражданите да са информирани при какви условия се извършва и кои са истинските собственици на фирмата-купувач, съобщиха от "Позитано" 20.

Партийният сайт съобщава надлежно за всяко населено място, където в последните дни е проведено заседание и дадено начало на подписката.

Преди седмица БСП организира съвместно с извънпарламентарни националистически партии митинг пред Министерския съвет за сваляне на "джендър правителството" на Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България