Подписката за рестрат на ББС в София набира скорост

Подписката за рестрат на ББС в София набира скорост
Интелектуалци и общественици са подели инициативата за подновяване програмите на ББС на УКВ в София. Писмо с това искане е изпратено до министър-председателите и външните министри на България и Великобритания, до Съвета за електронни медии и до ББС.

Инициативата е подкрепена от бившия президент Петър Стоянов, бившия премиер Филип Димитров, ръководителя на правната дирекция в Програма "Достъп до информация" Александър Кашъмов, медийния експерт Георги Лозанов, директора на Центъра за либерални стратегии Иван Кръстев и др.

През септември 2008 г. се стигна до предсрочно прекратяване на лиценза за радиоразпространение на ББС в София.

Това бе единственият случай, в който ББС се отказва доброволно от своя честота в европейска столица и до него се стигна след тригодишен натиск от СЕМ.

След като ББС прекрати предаванията на български език в края на 2005 г., СЕМ издаде поредица от наказателни постановления с аргумент, че медията не изпълнява лиценза си като излъчва само предавания на английски език. Последваха обжалвания и съдебни процедури, които накрая принудиха ББС да поиска предсрочно прекратяване на лиценза.

Пред Mediapool Антоний Георгиев, главен редактор на англоезичното списание "Вагабонд", който също участва в подписката, коментира, че ако има желание, реализацията на тази идея ще е въпрос на няколко месеца.

"Българската забрана за предаванията на Световните служби на ББС на английски дойде малко след като Русия свали ББС от ефира на Москва. Аргументите на Кремъл бяха различни от тези на София, но резултатът е един и същ. В Русия ставаше въпрос за част от оркестрирана антизападна кампания. Сега София е един от малкото големи градове в Европа, където няма предавания ББС на английски. А те са необходими по няколко причини. Първо, в много случаи ББС, със своята обективност и точност на информацията, служи на българския обществен интерес много по-добре, отколкото други български електронни и печатни медии", каза Антони Георгиев.

"Много млади и не толкова млади хора използваха предаванията на ББС на английски за да усъвършенстват езиковите си умения. Какъв по-добър учител от ББС? В нашата страна, в която процентно познанията по чужди езици са най-ниски в Европейския съюз, ББС е най-добрият и напълно безплатен "учител"", добави той.

Според него възстановяването на излъчването е важно също така, защото в резултат от членството на България в ЕС и НАТО през последните години у нас дойдоха да живеят много чужденци. "Това са предимно англичани, но не само - има и много французи, скандинавци и пр. Всички те ползват английски. Всички те имат нужда от качествена информация за това, какво се случва по света. Интернет и телевизиите не могат изцяло да отговорят на тази нужда. Ето тук е мястото на ББС Уърлд Сървиз", посочи още Георгиев.

Неговите наблюдения като главен редактор на единственото българско списание на английски език е, че стотиците чужденци, живеещи у нас, "биха искали да получат своето ББС обратно".

Ето защо много от тях вече са се подписали под искането.

В социалната мрежа Facebook кампанията е събрала над 1300 поддръжници.

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?