Подписваме споразумението за газопровода “Набуко” до края на 2005 г.

До края на 2005 г. проучвателната компания “Набуко Къмпани Пайплайн Стъди”, която движи едноименния проект за строеж на газопровод, ще се преобразува в инвестиционна компания “Набуко Интернешънъл” за изграждането и експлоатацията на съоръжението. Това съобщи в сряда пред журналисти Кирил Гегов, изпълнителен директор на “Булгаргаз”.

Преди това трябва да се подпише междуправителствено споразумение между България, Турция, Румъния, Унгария и Австрия за политическа подкрепа на проекта.

“Булгаргаз” е един от петимата акционери с равен дял на капитала в “Набуко Къмпани”. Останалите участници са турската газова компания “Боташ”, румънската “Трансгаз”, унгарската МОЛ и австрийската OMV. Те ще останат притежатели и на бъдещата инвестиционна компания. Преди да се извърши трансформацията, обаче трябва да е осигурено финансирането за строежа на тръбата, която ще докара до Централна и Западна Европа синьото гориво от Каспийския регион и от Иран, обясни Гегов. Общата стойността на проекта е 4,6 млрд. евро. Още е рано да се правят прогнози за начините на финансирането на проекта, заяви енергийният министър Мирослав Севлиевски.

“Набуко Интернешънъл” ще трябва да изработи техническия и икономическия проект на газопровода, да проведе търга за изпълнител на самия строеж, както и да сключи търговските договори за доставката на синьото гориво. Изготвен е базисен тарифен модел, но той все още подлежи на дискусии между акционерите в проучвателното дружество и е конфиденциална информация, каза Гегов в отговор на въпрос за прогнозни транзитни такси. Важното е, че приходите от оперирането на газопровода ще се делят поравно между акционерите, независимо от разликите в територията на държавите, през които минава трасето, допълни той.

“Набуко Интернешънъл” ще има дъщерни компании в петте държави, през които ще минава газопроводът, предвижда корпоративният модел, който е бил предложен от “Булгаргаз”. При изграждане на тръбата, възможно е тези дружества да са оператори на съоръжението в съответната страна или да предоставят тази дейност на друга фирма с по-голям опит в газопреноса, каза Гегов. Той обясни, че например “Набуко България” би могла да даде управлението на газопровода на наша територия на “Булгаргаз”. Най-вероятно акционерите в дъщерните дружества ще имат предварителни права да записват допълнително участие в капитала, но е твърде рано да се коментира това, допълни Севлиевски.

Трасето на газопровода “Набуко”, чиято дължина ще е 3300 км, а капацитетът за транзитиране на синьото гориво – между 25,5 и 31 млрд. куб. м. годишно, вече е одобрено от проучвателната компания и е внесено в Европейската комисия за отпускане на субсидия. Проектът е част от програмата “Трансевропейски мрежи – енергетика” на Европейската комисия. ЕС вече отпусна 1,4 млн. евро за съфинансиране на предварителните проучвания за проекта.

Дължината на тръбата през българска територия ще е 392 км и нужните инвестиции за нейносто строителство са 400 млн. евро. Трасето ще пресича турско-българската граница при Странджа, оттам до Лозенец то ще дублира съществуващия газопровод. После ще продължава до Горна Оряховица и ще минава през българо-румънската граница на шестия километър източно от АЕЦ “Козлодуй”.

За страните, които транзитират доставките през “Набуко”, се очаква да остават 12-15 млрд. куб. м природен газ годишно, за Централна и Западна Европа са предвидени между 13,5 и 16 млрд. куб. м синьо гориво годишно.

“Набуко” не е конкурент на “Газпром”, заяви Илко Йоцев, зам.-министър на енергетиката и енергийните ресурси и председател на Съвета на директорите на “Булгаргаз”. Той отговаря на растящото средногодишно с 2 процента потребление на природен газ в Европа, на което наличната инфраструктура няма да може да насмогне след 5 години. А в бъдеще ще са възможни суапови операции между различни газови компании. Нищо чудно например “Газпром” и иранската компания “Найджеп” да сключат сделка, при която природен газ да бъде доставен от едната компания за сметка на другата на съвсем различно географско място, каза Йоцев. 

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?