Подполковник от ФСБ обвинен за убийството на Политковская

Подполковник от ФСБ обвинен за убийството на Политковская

Обвиняемите за убийството на руската журналистка Анна Политковская се увеличиха с още един. Арестуван е подполковникът от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) Павел Рягузов, тъй като дал на извършителите на убийството адреса на Политковская, съобщи в сряда ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източник, близък до следствието. 

Преди седмица главният следовател по делото Петрос Гарибян заяви пред “Новая Газета”,  че убийството е разкрито, а извършителят - задържан. Той уточни, че е предстои разкриването на цялата верига – от поръчителя до извършителя и събирането на неопровержими доказателства за вината им.

На подполковника е предявено обвинение за превишаване на длъжностните правомощия. Рягузов предоставил адреса на Политковская  на бившия управител на Ачхой-Мартановския район в Чечения Шамил Бураев, който на свой ред го предал на извършителите на убийството, казва източникът на ИТАР-ТАСС. Шамил Бураев вече е обвинен като съучастник в убийството.

В сряда РИА Новости съобщи, че Московският градски съд е оставил “под стража” друг от обвинените за убийството Политковска - Джабраил Махмудов. Така съдът отклонил жалбата на адвокатите на Махмудов, с която те настояват арестът му да се признае за незаконен.

Водещите версии за разстрела на журналистката са две. Първата е свързана  работа на Политковская,  другата – с политически мотиви. Приживе тя бе известна с критичните си материали за политиката на Путин в Чечения и Северен Кавказ. Корупцията в армията също бе сред нейните основни теми.

Споделяне

Още от Свят