Подпомагат с по 25 лева на декар производители на грозде

За прибиране на реколта на зелено са изплатени 1.5 млн. лв.

Подпомагат с по 25 лева на декар производители на грозде

Производителите на грозде ще получат допълнителни субсидии от по 25 лева на декар, като приемът ще започне от 2 септември 2020 г. в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие", съобщи в четвъртък земеделският зам.-министър Лозана Василева на среща с представители на лозаро-винарския сектор в гр. Поморие, инициирана от лозарите и винарите от регион Югоизточна България. Това е най-новата от общо 4 извънредни мерки са осигурени за гроздо и винопроизводителите през настоящата година.

"Извънредна мярка Covid от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г., по предложение на България и с подкрепа на страните членки, измени регламента на ЕС и даде възможност да бъдат заделени 2% от програмата за обезщетение на земеделските производители, в това число и гроздопроизводителите", допълни Василева. Подпомагането е в зависимост от размера на площите на стопанството, най-ниското е до 10 декара, където помощта, която ще получат е 300 лв. на стопанство, а тези, които имат над 500 дка - ще получат 13 500 лв. на стопанство.

Лозана Василева уточни, че тази година, заради извънредната ситуация с пандемията, бяха разработени две кризисни мерки по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Едната е за събиране на реколта на зелено, където приемът е приключил. За бране на зелено на гроздопроизводителите вече са изплатени малко над 1.5 млн. лв. за площ от 5440 дка. Тя каза, че това е кризисна мярка, когато има стагнация на пазара, това е начин да се ограничи предлаганото грозде. Мярката беше разработена по искане на бранша, като се осигури възможно по-висока ставка от 303 лв. на дка.

Другата кризисна мярка, която е в помощ на винопроизводителите е за кризисно съхранение на вино. Там също приемът приключи и след края на проверките, ще бъдат изплатен бюджетът по мярката до 5 млн. лв. Зам.-министърът уточни, че в област Бургас, са се възползвали 8 винопроизводители и се очаква да получат около 1.5 млн. лв. за съхранение на вино, което нямат възможност да реализират, поради ограничения пазар.

Зам.-министърът обърна внимание, че представителите на бранша трябва да вземат активно участие в разработване на мерките за новия програмен период. Тя призова и за изпращане на становища по проекта за Наръчника за земеделските практики от полза за климата и околната среда.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев каза пред присъстващите, че всички предложения, които са обсъждани на среща миналата година с тях са факт. "Беше ограничен вносът на винено грозде от Румъния, беше създадена кризисната мярка "Бране на зелено", а вече има и de minimis за гроздопроизводителите", посочи той. По думите му, държавната власт не може да се намеси в ценообразуването, нито да дава пряка държавна помощ.

Споделяне

Още от Бизнес