Подпорната стена на "Алепу" все пак се оказа хотел

Подпорната стена на "Алепу" все пак се оказа хотел

Инвеститорът в строежа на плажа "Алепу" още от самото начало е предвиждал там да се изгради курортен комплекс, а не подпорно съоръжение, като каквото бе представен по-късно станалият скандален проект заради поредица от проверки за законността му, който в момента е замразен.

Това стана ясно от думите на служебния министър на околната среда и водите Асен Личев в отговор на рамките на парламентарния контрол на въпрос на депутата Димитър Найденов от "Демократична България" за действия и бездействия на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) по казуса.

"Не мога да се съглася, че инвеститорът, който е подал инвестиционното намерение за първоначалната преценка на оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС), е написал, че ще прави подпорно съоръжение. Нищо подобно!", заяви Личев.

Той цитира решението на отстранената от него директорка на бургаската екоинспекция Детелина Иванова, което е било взето на 29 декември 2017 г.

"Инвеститорът иска да му съгласуват инвестиционно предложение за изграждане на курортен комплекс, включващ "Алепу вилидж" и "Алепу бриз вилидж". С инвестиционното предложение се предвижда изграждането на курортен комплекс със сборна площ 20 858 кв. м. По-нататък са разписани стаи, тоалетни, бани. Някъде надолу се пише, че то ще играе ролята на подпорно съоръжение, но това са пилоните в пясъка и скалите, които след това служат като по-здрава основа на сградата", прочете министърът.

Цялата документация по скандалния проект сега е в прокуратурата, чакаме решение на съда, припомни министърът.

За 4 октомври е насрочено поредното заседание по крайморския строеж в близост до защитена територия, на което трябва да се представи назначената от съда съдебно-техническа експертиза, която да установи точното местонахождение и вида на съоръжението на Алепу. Това съобщи през юли новият инвеститор в "подпорната стена", след като "Главболгарстрой" му продаде правото да строи там, но собствеността на имота остана на "Алепу Вилидж".

За да е още по-абсурдна ситуацията около това какво се строи, новият инвеститор заяви, че всъщност това не е брегоукрепително съоръжение и няма строителство на бреговата линия, защото обектът не граничи с брега и е отдалечен от него на около 30 метра.

Това не е единственото дело, водено от прокуратурата срещу скандалния проект.

През февруари 2021 г. Административният съд в Бургас обяви за нищожно разрешението за строеж на курортния комплекс "Алепу Вилидж" на два етапа. Причината бе, че малко след влизането в сила на разрешителното то е било променено, допълнено и е вписан нов възложител. В хода на делото бяха установени и други документални разминавания.

По случая с "Алепу" има и дело за длъжностно престъпление. То започна, след като прокуратурата стигна до извода, че издаденото разрешително за строеж не е било публикувано на сайта на общината и затова никой не могъл да го обжалва.

Докато тече съдебната сага със строежа, той остава замразен.

Личев сега обясни, че реално от 2017 г. до 2020 г. екоминистерството нищо не е направило по случая с "подпорната стена", макар още през 2018 г. да има сигнали за незаконно строителство.

От думите на екоминистъра стана ясно, че в ръководеното от него ведомство са били наясно с проблемите около строежа. но действия се предприемат от предшественика му Емил Димитров – Ревизоро, едва след като прокуратурата започва да му задава въ проси за строежа край Алепу.

"Той тогава се усеща, че работата не е била чиста вероятно от 2017 до 2019 - 2020 година и назначава работна група от юристи, които му казват, че решението на директора на РИОСВ е влязло в сила и не може да бъде отменено от министъра, нито може да бъде обжалвано, и затова най-добре да го оставят в прокуратурата, тя да го протестира и да го отмени съдът", коментира Личев.

Той допълни, че подкрепя становището на прокуратурата, че на проекта не е проведен задължителния по закон ОВОС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?