Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Подразделения на гръцките банки в балканските страни и рисковете за тях от гръцката дългова криза

0 коментара
Подразделения на гръцките банки в балканските страни и рисковете за тях от гръцката дългова криза

Милиони хора в Албания, България, Македония, Румъния и Сърбия имат депозити в банки, които са подразделения на гръцки финансови институции и могат да бъдат уязвими, ако в Гърция се разрази пълномащабна банкова криза.


Ройтерс представя подробно подразделенията на гръцките банки в балканските страни и мерките, взети от националните власти за смекчаване на рисковете за подразделенията.

БЪЛГАРИЯ

Гръцки банки държат 20 процента от банковия сектор в България. Сред тях са четвъртата по големина в страната Обединена българска банка, която е собственост на Националната
банка на Гърция (National Bank of Greece), и петата по големина Пощенска банка, контролирана от гръцката Юробанк (Eurobank).

Пиреос банк България, която е девета по големина на българския пазар, е контролирана от Пиреос банк (Piraeus Bank). Алфа банк пък е пряко подразделение на гръцката Алфа банк (Alpha Bank).

В доклад, потвърждаващ кредитния рейтинг на България, международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс (S&P) посочи, че БНБ е взела мерки за укрепване на ликвидността на подразделенията на гръцки банки - наредила е да се правят по-големи депозити в централната банка, увеличаване на дела на ликвидните активи и намаляване на експозициите към банките майки.

"Българският банков сектор е в отлично състояние", посочва Любомир Митов, главен икономист на Уникредит Булбанк (Unicredit Bulbank).

"Не мога да видя какъвто и да било риск за подразделенията на гръцките банки в България, които работят при строг надзор на централната банка. Ситуацията се е променила много спрямо 2008 година и тези банки вече не разчитат на "майките си". Те разчитат на депозити и нямат проблеми с ликвидността. Нямат кредити към гръцки компании", казва експертът.

РУМЪНИЯ

В Румъния работят четири банки, в които гръцкият капитал има мажоритарен дял: Алфа банк Румъния (Alpha Bank Romania), Пиреос банк (Piraeus Bank), Банкпост (Bancpost) - контролирана от Юробанк Ергасиас (Eurobank Ergasias), и Банка ромъняска (Banca Romaneasca), контролирана от Националната банка на Гърция. Общо те държат 12 процента от банковите активи в Румъния.

Централната банка заяви, че подразделенията на гръцки банки в Румъния са добре капитализирани. Най-новите данни сочат, че средният им коефициент на покритие на собствения капитал е малко над 17 процента при изисквани от регулатора 10 процента. Освен
това те имат натрупани големи портфейли от държавни облигации, което им дава възможност при нужда да поискат финансиране от централната банка.

АЛБАНИЯ

В Албания има три гръцки банки, подразделения на Националната банка на Гърция, Пиреос Тирана банк (Piraeus Tirana Bank) и Алфа банк.

Делът им от общия обем на активите в банковия сектор на Албания е 15,9 на сто, като се е понижил спрямо 20 на сто през 2010 година, отбелязва Кльоди Шеху, директор на департамента за финансова стабилност на албанската централна банка.

Според Шеху централната банка е наложила минимална капиталова адекватност за гръцките банки от 14 процента спрямо 12 процента, изисквани за другите банки. Трите банки с гръцка собственост в страната имат капиталова адекватност от над 17 процента.

"Тези банки са добре капитализирани, ликвидни и способни да правят навременни плащания, независимо какво се случва в Гърция", казва Шеху.

МАКЕДОНИЯ

В Македония има две гръцки банки, които общо държат над 20 процента от активите в банковия сектор. Това са Алфа банк Скопие (Alpha Bank AD Skopje) и Стопанска банка Скопие (Banka AD Skopje), подразделение на Националната банка на Гърция.

Според македонското законодателство гръцките банки майки не могат да теглят над 10 процента от основния им капитал, освен ако не продадат дяловете си на друг инвеститор.

Представител на македонската централна банка, пожелал анонимност, посочи, че преди няколко месеца институцията е инструктирала гръцките банки да представят всекидневни доклади за трансакциите от и към банките майки като предпазна мярка.

"Централната банка взема всички необходими предпазни мерки и вече сме подготвили допълнителен набор превантивни мерки в случай на най-лошия сценарий", каза гуверньорът на банката Димитър Богов след среща с президента Георге Иванов.

В анализ за възможния най-лош сценарий, при който подразделенията на гръцките банки в Македония фалират заради масово теглене на депозити, Стандард банк (Standard Bank)
оценява, че правителството в Скопие ще има нужда от 250 млн. евро или 3 процента от брутния вътрешен продукт за пълно рекапитализиране на банките, което е поносимо.

СЪРБИЯ

В Сърбия четири гръцки банки имат активи за около 4 млрд. долара или 14 процента от активите в банковия сектор. Това са Алфа банк. Юробанк И Еф Джи (EUROBANK EFG), Пиреос банк и Войводжанска банка (Vojvodjanska Banka), която е част от групата на Националната банка на Гърция.

В писмен отговор на въпроси на Ройтерс сръбската централна банка посочи, че е въвела "висока степен на мониторинг на бизнеса на четирите гръцки банки, особено на тяхната ликвидност, отношенията им с банките майки и събитията на международните пазари, свързани с банките в Гърция и техните подразделения".

Според институцията всекидневните доклади, представяни от гръцките банки не показват увеличаване на капиталовите потоци, които напускат страната към банките майки или на значително теглене на депозити. Подразделенията на гръцките банки в Сърбия не са просто клонове, а отделни юридически лица, при които действат строги ограничения за акционерите, изпращащи капиталови активи от подразделението към централната структура, подчертава централната банка.

"Централната банка ще продължи да следи банките с гръцка собственост и при необходимост ще вземе и други мерки в обхвата на правомощията си, за да предотврати евентуални негативни последици за сръбския банков сектор", допълва институцията.

По БТА.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.