Подсъдим депутатски съпруг се оплака от Филчев

Съпругът на депутатката от НДСВ Теодора Дренска – Цанко се оплака в понеделник, когато Софийският градски съд (СГС) трябваше да заседава по дело за ДДС-измами срещу него,че повдигнатите му обвинения са атака в резултат на указания от бившето ръководство на Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Повечето народни представители, изправени пред правосъдието, обясняват този факт с “дългата ръка” на предишния главен прокурор Никола Филчев, който, обикновено, “изпълнявал някакво политическо поръчение”. Цанко Дренски обаче се превърна в първия депутатски съпруг, заподозрял публично бившия главен прокурор за повдигнатите му обвинения.  Той не изключи и възможността атаката да е и към съпругата му, която е била адвокат по дело, засягащо финансови интереси за около 10 млн. лв.

Дренски заедно с още четирима души е подведен под наказателна отговорност заради опит за източване на ДДС. Чрез документ с невярно съдържание групата се опитала да изтегли 180 400 лв. от държавния бюджет, е записано в обвинителния акт.

“Не разбирам как прокуратурата установи, че съм изготвил документ с невярно съдържание, след като СГС и Върховният административен съд го приеха”, добави още депутатският съпруг.

Според него, този съдебен процес се води  заради “едно много голямо друго дело, по което нищо не е доказано”. В Благоевград и в Провадия делата му били разследвани четири и половина години от НСБОП, но са били прекратени от прокуратура, след като не се  е установило нищо. “Тези следствени действия бяха подновени без никакви нови доказателства”, обясни Дренски.

В понеделник обаче делото бе отложено за пореден път, без да му се даде ход по същество, тъй като Васил Василев, един от подсъдимите, не се яви в съдебната зала. Досега процесът бе отлаган няколко пъти, защото друг подсъдим – Ангел Маргаров, бе в тежко здравословно състояние след претърпяна автомобилна катастрофа.

По този повод Цанко Дренски заяви, че е против отлагането на делото и е бил готов да даде обяснения пред съда още на първото заседание.

Следващият опит за започване на процеса ще бъде през март.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: