Подсъдим депутатски съпруг се оплака от Филчев

Съпругът на депутатката от НДСВ Теодора Дренска – Цанко се оплака в понеделник, когато Софийският градски съд (СГС) трябваше да заседава по дело за ДДС-измами срещу него,че повдигнатите му обвинения са атака в резултат на указания от бившето ръководство на Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Повечето народни представители, изправени пред правосъдието, обясняват този факт с “дългата ръка” на предишния главен прокурор Никола Филчев, който, обикновено, “изпълнявал някакво политическо поръчение”. Цанко Дренски обаче се превърна в първия депутатски съпруг, заподозрял публично бившия главен прокурор за повдигнатите му обвинения.  Той не изключи и възможността атаката да е и към съпругата му, която е била адвокат по дело, засягащо финансови интереси за около 10 млн. лв.

Дренски заедно с още четирима души е подведен под наказателна отговорност заради опит за източване на ДДС. Чрез документ с невярно съдържание групата се опитала да изтегли 180 400 лв. от държавния бюджет, е записано в обвинителния акт.

“Не разбирам как прокуратурата установи, че съм изготвил документ с невярно съдържание, след като СГС и Върховният административен съд го приеха”, добави още депутатският съпруг.

Според него, този съдебен процес се води  заради “едно много голямо друго дело, по което нищо не е доказано”. В Благоевград и в Провадия делата му били разследвани четири и половина години от НСБОП, но са били прекратени от прокуратура, след като не се  е установило нищо. “Тези следствени действия бяха подновени без никакви нови доказателства”, обясни Дренски.

В понеделник обаче делото бе отложено за пореден път, без да му се даде ход по същество, тъй като Васил Василев, един от подсъдимите, не се яви в съдебната зала. Досега процесът бе отлаган няколко пъти, защото друг подсъдим – Ангел Маргаров, бе в тежко здравословно състояние след претърпяна автомобилна катастрофа.

По този повод Цанко Дренски заяви, че е против отлагането на делото и е бил готов да даде обяснения пред съда още на първото заседание.

Следващият опит за започване на процеса ще бъде през март.

Споделяне

Още от България