Дежа вю

Подсъдим по "Наглите" се отказа от уличаващите си показания

Извънреден свидетел разказа, че Алексей Петров му поръчал убийството на Гриша Ганчев

Любомир Димитров (вторият отляво надясно). Снимка: БГНЕС

Делото срещу т. нар. банда за отвличания "Наглите" в понеделник тръгна по пътя на доста други знакови процеси срещу организираната престъпност, след като един от подсъдимите категорично се отказа от показанията си и заяви пред Софийския градски съд (СГС), че те са плод на натиск от прокуратурата и МВР.

Любомир Димитров-Гребеца бе един от първите "пропели" арестанти след показната акция на полицията в края на 2009 г., когато вътрешният министър Цветан Цветанов и премиерът Бойко Борисов радостно обявиха, че са разкрили всички отвличания през последните години у нас.

Показанията на Гребеца бяха записани и възпроизведени по време на няколко поредни заседания по делото, като на няколко пъти се чуваше как зам.-главният прокурор Бойко Найденов и шефът на ГДБОП Станимир Флоров му предлагат различни гаранции срещу показанията му.

По време на един от разговорите с Гребеца Флоров на няколко пъти го убеждава да свидетелства, като му гарантира, че може да му осигури извеждане от страната с нова самоличност.

"Ти в момента, мълчейки, само наливаш вода в тяхната мелачка", заявява Флоров, визирайки показанията на другия подсъдим Даниел Димитров-Релето и на Валентин Михайлов-Ихтиманския, които сочат Гребеца като извършител на убийствата на Иван Пайнавелов-Сапата и Юлиан Лефтеров-Кунгфуто.

Споменава се и името на Алексей Петров, но без да става ясно в какъв контекст. Гребеца така и не се съгласява да сподели кой е "много сериозният човек", който в друг разпит обяснява, че е "шапката на всичко" и е получавал пари от откупите. Попитан от Флоров дали става въпрос за дясната ръка на Петров – Антон Петров-Хамстера, с когото са подсъдими по делото "Октопод", Гребеца отрича.

Валентин Михайлов пък е убеждаван в ГДБОП да даде показания, като му се казва, че има няколко избора пред себе си - да влезе в затвора, да стане свидетел или да бъде освободен, след което "разкъсан от тези, които са давали пари".

"Дадох показанията си пред съдия и в хода на досъдебното производство под натиск на МВР и прокуратурата", обяви обаче в понеделник Любомир Димитров.

По думите му пред съдия Виолета Магдалинчева той разказал на разследващите слухове, които чувал от приятели, но показанията му били оформени сякаш е станал очевидец на всички събития. Добави и, че е бил бит, след което закаран при лекар, който констатирал, че нараняванията му са стари.

Прокуратурата обмисля ново обвинение срещу Алексей Петров

Софийската градска прокуратура (СГП) ще анализира показанията, дадени в понеделник от бившия служител на НСО Пламен Устинов по делото срещу т. нар. банда за отвличания "Наглите", за да провери дали има достатъчно данни за повдигането на ново обвинение срещу екссъветника в ДАНС Алексей Петров.

Това стана ясно от думите на наблюдаващия прокурор Антония Близнакова след заседанието на Софийския градски съд (СГС), по време на което Устинов разказа, че през февруари 2008 г. Петров му е поръчал ликвидирането на ловешкия бизнесмен и футболен бос Гриша Ганчев или отвличането на негов приближен срещу 170 000 евро. После обаче сам се отказал от идеята.

Извънредният разпит на бившия служител на НСО се очакваше с голям интерес, след като неотдавна той изнесе тези данни в ефира на ТВ7 и впоследствие бе призован като свидетел както по "Наглите", така и по делото "Октопод" срещу група за рекет и изнудване, ръководена, според прокуратурата, от Алексей Петров.

Преди четири дни Устинов трябваше да разкаже за този свой разговор и по другия процес, но травма на един от подсъдимите – Марчело Джотолов, отложи заседанието за неопределено време. Тогава станалият жертва на отвличане през 2008 г. бивш съдружник на Ганчев – Ангел Бончев, бе дошъл в СГС и след отлагането на делото посъветва журналистите "сами да си направят изводите" кое е наложило отсъствието на Джотолов.

В понеделник Устинов обясни пред магистратите, че не знае нищо конкретно за отвличането на Бончев, но просто предполагал, че Петров е замесен заради идеята му да "удари" Ганчев, като поръча похищението на човек от близкия му кръг. Въпреки това не разкрил пред разследващите за срещата си с бившата барета, след като Бончев бил отвлечен няколко месеца по-късно.

На въпрос на защитата дали е имало причина да запази в тайна поръчката на Петров, Устинов отговори отрицателно с лаконичното уточнение: "Така прецених."

Устинов предупредил Ганчев, бизнесменът не искал да го вижда

По думите му той дал показания по темата чак през февруари 2011 г., като преди това само предупредил Ганчев за готвеното му покушение. Търсел и повторна среща с бизнесмена, за да получи някакви гаранции за сигурността си, но Ганчев отказвал да се вижда повече с него по неясни причини.

Затова Устинов потърсил бащата на Ангел Бончев, за да осъществи контакт чрез него с ловешкия бос. Два пъти търсил Бончев в офиса му, но така и не го открил и се отказал. Няколко месеца по-късно, през юни, свидетелят бил "принуден" да напусне НСО, след като вътрешна проверка установила, че е говорил по служебния си телефон 2000 секунди с Дубай, което обаче било "абсолютна лъжа".

Според Устинов отстраняването му от службата било пряко следствие от решението му да сподели с Ганчев плана на Петров. "Имаше доста правомощия да кадрува в службата", уточни свидетелят и добави, че в прав текст попитал Петров дали неосъществената поръчка е причината за уволнението му, а той отговорил, че "не от София, а от държавата ще те изгоня!"

След това на няколко пъти Устинов бил заплашван от приближени на бившата барета, като кулминацията била, когато бил принуден да подпише клетвена декларация, че е бил каран от зам.-градския прокурор Роман Василев, главния секретар на МВР Калин Георгиев и от шефа на ГДБОП Станимир Флоров да свидетелства срещу "Октопода" срещу пари.

Междувременно Устинов разказа и че след единствената му среща с ловешкия магнат, президентът Георги Първанов организирал разговор между Гриша Ганчев и Алексей Петров, за да се разберат.

Запитан дали е получавал и други подобни поръчки от бившия съветник в ДАНС, Устинов първоначално се позова на правото си да не отговаря, ако има опасност да се самоуличи в престъпление. След кратък размисъл обаче си промени мнението и обясни, че Петров му поръчал и покушение над един от основните свидетели срещу "Октпода" - Валентин Шотев.

Разпитът му бе проследен на живо и от шефа на спецпрокуратурата Светлозар Костов, който наблюдава делото срещу Петров. Той през цялото време си водеше бележки, а към края на разпита обсъди отговорите на Устинов с прокурор Близнакова.

Това бе последният разпит на свидетели по делото срещу Прокопий Прокопиев-Културиста, Ивайло Евтимов-Йожи, Павел Петков-Павката, Даниел Димитров-Релето, Любомир Георгиев-Гребеца, Кирил Кирилов-Монтанския и братята Радослав и Митко Лебешковски. Ако няма допълнителни искания за доказателства от някоя от двете страни, краят на процеса се очаква след някое от следващите заседания.

Споделяне

Още по темата

Още от България