Подсъдимите по "Лунна светлина" остават в ареста

Тримата подсъдими по делото за трафик на наркотици от Боливия остават с мярка за неотклонение "задържане под стража", постанови днес състав на Окръжен съд - Пловдив.

Магистратите не уважиха жалбата на сръбския гражданин Зоран Бояджийски и на българите Боян Тодоров - Охлюва и Георги Петров, срещу които е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група и пренасяне на наркотични вещества от Боливия. Деянието е извършено през периода октомври 2002 г. - август 2003 г. и има отношение към международната операция "Лунна светлина".

Преди седмица Пловдивският окръжен съд остави в ареста четвъртия обвиняем Петър Мърваков - шеф на фирмата-получател на дрогата.

Четиримата бяха задържани по време на международната полицейска акция "Лунна светлина" през август 2003 г, когато бяха задържани 5 тона кокаин, три от които премесени с картофено пюре. По данни на полицията стоката е трябвало да пристигне във Варна във фирмата на Мърваков, а след това в специална лаборатория да бъде отделена дрогата от пюрето. След това пречистеният наркотик е трябвало да замине към Великобритания и Испания.

Защитата на Бойджийски, Тодоров и Петров е поискала днес преоценка на обстоятелствата за оставането им в ареста, тъй като от началото на разследването са изминали девет месеца, което е било и основание да се иска промяна на взетата мярка за неотклонение в по-лека.

Съдът обаче е преценил, че и към настоящият момент е налице обосновано предположение, че тримата са осъществили деянието, в което са обвинени. Според магистратите съществува и реална опасност те да извършат ново престъпление, а обвиняемият Зоран Бояджийски - да се укрие.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?