Подсъдимите за подслушване на Филчев окончателно оправдани

Върховния касационен съд (ВКС) потвърди в събота решение на Военно-апелативния съд и присъда на Софийския военен съд за оправдаването на обвинените служители на МВР във връзка с намерените подслушвателни устройство в дома на бившия главен прокурор Никола Филчев.

Така тримата подсъдими Йордан Йорданов, Борис Бояджиев и Пламен Арсов Бившите, които са бивши служители на СОТИ, бяха окончателно оправдани.

През 2000 г. те бяха обвинени, че са поставили в дома на Филчев апаратурата, открита там на  28 юли същата година.

В решението си ВКС е записал, че към процесуалната дейност на първите две инстанции по делото не могат да бъдат отправени упреци за формализъм и повърхностност.

Освен това първите две инстанции по делото са проявили завидно усърдие, в това число съществено са допълнили и представените доказателства от прокуратурата. Те изследват обективно и напълно нееднозначната фактология, на която се позовава обвинението, е решил съдебният състав, цитиран от пресцентъра на ВКС.

Резултатите от продължилото съдебно следствие пред двете долни инстанции са предопределили в крайна сметка обоснованата констатация, че обвинението почива изцяло на предположения, които не могат да залегнат в осъдителна присъда, посочват магистратите.

Те освен това приемат, че постановените по делото съдебни актове не страдат от приписваната им от прокуратурата процесуална незаконосъобразност. Съдебните актове са закономерен резултат от започналото в разрез с целите наказателно производство, пише още в мотивите си съдът.

Решението на върховните съдии е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?