Според анонимен свидетел от ДАНС:

Подсъдимите за радикален ислям целяли налагане на шериатска държава

Мюсюлмани не спират да се събират пред съда след началото на делото.

Подсъдимите за проповядване на радикален ислям 13 имами са целяли с действията си да наложат принципите на шериатска държава в България. Това е заявил в четвъртък вечерта пред Пазарджишкия окръжен съд първият анонимен свидетел, за когото се знае единствено, че е служител на ДАНС.

По думите му нелегалната структура на организацията "Ал-Уакф-ал-Ислями" е съществувала в България от 2008 г., като членовете ѝ поддържали конспиративни контакти, прикривайки ги чрез неформални срещи на лидери и проповедници.

Организацията била учередена у нас през март 2008 г. от Саид Мутлу, Али Ходжа, Али Хайредин и Муафак Аласад, като на учредителното събрание е присъствал и шейх Халид Мухтайри от Саудитска Арабия. За ръководител тогава е определен Саид Мутлу, който заменя Аласад, тъй като идеята била лидерът да е български гражданин.

Анонимният агент на ДАНС е разказал още пред магистратите, че в районите, в които е работено, е имало религиозно напрежение, стигало се до екстремистки прояви, конфликти между радикалните и умерените мюсюлмани и дори до насилие над друговерци.

Само в рамките на две години, от 2008 до 2010 г., според показанията на защитения свидетел прочетени в залата, организацията е била финансирана с 400 000 евро. Парите били разделени между участниците в нея от Саид Мутлу.

Районните мюфтии Абдуллах Салих и Неджми Дъбов пък били използвани за легализиране дейността на организацията. Останалите получили карти на ваизи (проповедници), за да имат право на свободен достъп до населените места.

Свидетелят от ДАНС отговори на общо 44 въпроса на защитата, зададени му, след като адвокатите ги написаха на лист, за да му бъдат прочетени от съдията.

Преди това трима от явилите се явни свидетели се отказа пред съда от показанията си, дадени по време на разследването. Обяснението им бе, че изобщо не били чели показанията си преди да ги подпишат.

Съдът отложи предвиденото за 28 септември заседание, тъй като част от адвокатите настояха вещите лица да бъдат изслушани, след като всички призовани свидетели бъдат разпитани. По делото трябва да бъдат изслушани още седем свидетели, сред които трима с тайна самоличност. Следващото заседание по делото е насрочено за 29 октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?