mediapool.bg Ти си това, което четеш

Подсъдимият бивш шеф на ВМА: Като бъркаш морал със закон, получаваш "Ислямска държава"

Мартина Бозукова | 17:04 | 02 декември 2016 | 2 коментара

Започна делото срещу бившия директор на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Стоян Тонев, който е обвинен, че е ощетил бюджета на болницата с милиони левове като е сключвал неизгодни договори.

Разкритията за схемата станаха публично достояние през март миналата година, след което Тонев бе принуден да напусне парламента, където бе депутат от ГЕРБ.

Заедно с него е обвиняема и бившата шефка на дерматологичната клиника в болницата Мирослава Кадурина.

Тонев и Кадурина са обвинени, че за 10 години - от 2004 до 2014 г. - на територията на ВМА е функционирала частна дерматологична клиника, която е генерирала приходи за себе си и загуби за държавната болница, ползвайки нейни помещения и апаратура.

“Станах неудобен, защото съм добър“

След първото заседание по делото Тонев коментира, че обвиненията срещу него са несериозни, неоснователни и просто в един момент е станал неудобен, понеже е много добър.

“В крайна сметка се стигна до безстопанственост, затова, че съм можел да взимам по-големи наеми. Обаче моите наеми са най-високите в България. Моите наеми са по-високи, отколкото във военните болници във Виена и в Рим. А освен това няма нито наредба, нито закон, който да казва какви да са наемите- има си обществена поръчка, явяват се и се определят наемите“, посочи той.

“Искам само да ви кажа, че в България едно 60 процента от джипитата не плащат наем, т.е. целта на наема не е основно печалбата, а да задържиш хората си да останат. Например и в София, на много места Общинският съвет е решил, че за да задържи джипитата, им взима по 0.12 лв. Това е нормалното, защото иначе той отива отсреща и взима по 30 лв. на човек, когато идват при него", обясни бившият директор на ВМА.

От Яворов до "Ислямска държава"

На въпрос какво цели атаката срещу него, ген. Тонев отбеляза скромно роднинството си с Яворов и обясни защо не бива да се смесват моралът и закона.

"Моят род по бащина линия е от Чирпан и даже съм роднина на Яворов, прочетете какво е написал Яворов за България как е искал да емигрира в Сърбия и като умре прахът му да не е в България. Слава Богу, че има и свестни хора и те ти дават възможността и нещо свястно да направиш в България, защото не трябва да се бъркат моралните императиви и закона. Ако ние тези неща ги смесим, получаваме "Ислямска държава“, каза той пред репортери.

След разкритията около “Дерма прим“ Mediapool поиска всички одитни доклади на Министерството на отбраната за ВМА от 2005 година насам, от които стана ясно, че договорът с дерматологичната клиника е само капка в морето от нагласени обществени поръчки и ощетяващи болницата договори, сключвани години наред.

Още по темата
Още от България

Посещението на президента Радев в Русия е: