След като съставът на Румяна Ченалова го оправда в края на 2011 г.

Подсъдимият за двойното убийство пред клуб "Соло" получи доживотен затвор

Илиян Тодоров в СГС. Снимка: БГНЕС

Близо година и четири месеца, след като състав на Софийския градски съд (СГС), председателстван от Румяна Ченалова, оправда единственият подсъдим за двойното убийство пред столичния клуб "Соло", извършено през април 2009 г., Софийският апелативен съд (САС) отмени това решение.

Съдиите Антоанета Данова, Вера Цветкова и Лада Паунова постановиха доживотен затвор без право на замяна и при първоначален строг режим за Илиян Тодоров, обвинен, че фатално е наръгал с нож Васил Александров и Кирил Въжаров и, че опитал да убие и Кирил Димитров.

Инцидентът се случи около 4.00 часа сутринта на 18 април 2009 г. на метри от Съдебната палата на столичната ул. "Позитано". Двете момчета починаха при спречкване с друга приятелска група, като бяха намушкани извън вече несъществуващото нощно заведение.

Според решението на САС Тодоров трябва да заплати по 150 000 лева обезщетение на всеки от близките на Александров и Въжаров, както и 50 000 лева на пострадалия Димитров. Подсъдимият ще трябва да поеме и съдебните разноски по делото в размер на 17 775 лева, както и разходите на гражданските ищци за 26 000 лева.

Самият Тодоров не беше в залата, тъй като по закон присъствието му на заседанието по делото на тази инстанция не е задължително. Той бе представляван от адвоката си Явор Нотев.

След произнасянето на тежката присъда съдия Данова обяви, че въпреки решението си САС няма никакви основания да наложи мярка за неотклонение на Тодоров, който в момент няма никакви ограничения. Причината е, че нито веднъж той или защитата му не са ставали повод за отлагане на заседание по делото.

Все пак съдия Данова отбеляза, че предвид "видът на наложеното наказание, независимо от факта, че актът на съда не е влязъл в сила, са налице обстоятелствата на Илиян Тодоров да бъде наложена забрана за напускане на страната". Като причина магистратът изтъкна възможността подсъдимият да избяга в чужбина и така да възпрепятства разглеждането на казуса пред Върховния касационен съд (ВКС).

Извън залата адвокат Нотев коментира, че обратът в делото е станал въпреки "бледите доказателства". Според него разследването на двойното убийство не е пълно и вината на Тодоров категорично не е доказана. Той добави, че по време на разглеждането на казуса на втора инстанция не е бил събран нов доказателствен материал, с изключение на експертиза, допускаща убийствата да са извършени с всеки от трите предоставени на вещите лица ножове.

"Два от тях бяха доставени от оръжеен магазин", уточни юристът, припомняйки, че още при разглеждането на делото от СГС експерти категорично са заключили, че смъртта на Александров и Въжаров не е била причинена с ножа на Тодоров, тъй като по него не са открити никакви следи.

Той разкритикува съда, че изобщо не е обсъдил данните, че спречкването между двете групи е било провокирано от пострадалия Димитров, който разбил чаша в главата на приятел на Илиян. Въпреки това САС изобщо не е спрял вниманието си на възможността подсъдимият да е действал при афект или самозащита, което би могло да окаже влияние при формирането на наказанието му, смята още Нотев.

Някои от роднините на жертвите пък коментираха, че се е сбъднала надеждата им съдът да отсъди по съвест и морал и да приложи закона.

"Невинен е не защото не е участвал, а защото това не бе доказано", обясни на 9 декември 2011 г. съдия Румяна Ченалова, след като прочете оправдателната присъда на подсъдимия.

По думите ѝ тогава въпреки показанията на таксиметровия шофьор, пред когото Тодоров споделил след убийствата, че май е намушкал някого, това е крайно недостатъчно за осъдителна присъда. Ченалова посочи още, че правото у нас е такова, че при формирането на убеждението си наличието на дори едно-единствено съмнение не може да позволи на съда да осъди човек.

Съдията припомни и кадрите от охранителните камери, на които не се виждаше ясно кой точно намушква жертвите, тъй като кадрите бяха с доста лошо качество. По думите ѝ на записа се виждало единствено как високо лице с тъмни дрехи се приближава към групата и замахва с ръка към тях, а след това отива към Съдебната палата. В следващия момент се виждал Илиян да отива към такситата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?