Подсъдимият за пожара в Тютюневите складове в Пловдив поиска да бъде оправдан

Подсъдимият за пожара в Тютюневите складове в Пловдив поиска да бъде оправдан

Подсъдимият за опустошителния пожар в Тютюневите складове в Пловдив Любомир Данчев поиска от Окръжния съд в града да го оправдае.

"Не искам намаление на присъдата, а да бъда напълно оправдан", заяви той в последната си дума пред магистратите във вторник.

Данчев беше обвинен за това, че на 20 август миналата година е запалил един от тютюневите складове, който се намира на ул. "Екзарх Йосиф" № 13. След това пожарът се разпростря и върху други постройки и в крайна сметка унищожи четири сгради – паметници на културата.

На първа инстанция Пловдивският районен съд го осъди на 4 години затвор при първоначален строг режим. Данчев обаче твърди, че по време на пожара изобщо не е бил в сградата. Според държавното обвинение 44-годишният бездомник е причинил огнената стихия по непредпазливост, хвърляйки незагасен фас. Магистратите ще се произнесат с решение в рамките на законовия срок от 30 дни.

"Мъча се да го успокоя, ако не с друго, с това, че след 22 години адвокатска практика по наказателни дела и участие в едни от най-шумните процеси под тепетата, той е моят най ВИП клиент. Досега не съм имал друг, който първоначално да е уважен от главния прокурор и главния секретар на МВР с нарочна пресконференция, след това случаят да бъде поет от екип от трима следователи, начело с началника на Окръжния следствен отдел, на първа инстанция делото да се гледа от председателя на Районен съд Пловдив, а обвинението да се защитава от двама прокурори от Окръжна прокуратура, единият от които заместник-окръжен, а другият командирован от специализираната прокуратура", коментира пред медиите адвокатът на Данчев – Стефан Левашки.

По думите му "черешката на тортата е, че в Окръжен съд ще застанем пред така наречения "царски" съдебен състав – председателят на Окръжен съд, заместникът му и още един член съдия".

"Когато изразя учудване от този шефски "случаен" избор, получавам отговор, че и защитникът му бил Председателят на Адвокатската колегия в Пловдив, но само при мен този избор е осъзнат и е въпрос на гражданска позиция. За съжаление все повече имам усещането, че ще се проваля в нея", добави юристът.

Споделяне

Още по темата

Още от България