След като се призна за виновен

Подсъдимият за убийството на 7-годишната Дамла получи 23 г. затвор

Снимка: Дарик радио

Единственият подсъдим за жестокото убийство на 7-годишната Дамла от Момчилград – братовчедът ѝ Мехмед Хасан, бе осъден на 23 години затвор при първоначален строг режим, след като се призна за виновен и делото му бе разгледано по съкратената процедура.

Благодарение на признанието му пред магистратите, наказанието бе редуцирано с една трета от Окръжния съд в Кърджали.

Хасан бе осъден и да плати обезщетение на родителите и бабата на Дамла в общ размер от 400 000 лева. Искът на роднините на малкото момиче бе за 1.3 млн. лева. Разноските по делото, които също трябва да бъдат поети от подсъдимия, възлизат на 38 000 лева

Наблюдаващият прокурор Бонка Василева настояваше за доживотен затвор, който да бъде редуциран до 29 години зад решетките. Адвокат Георги Гатев, който бе служебен защитник на Хасан, пък пледира за 23 години затвор.

"Не знам какво да кажа! Няма как с думи да изразя това, което е в мен", обърна се в последната си дума към съда братовчедът на Дамла, предаде Дарик радио.

Родителите на момиченцето – Седат и Гюнер Муса, не останаха доволни от решението на съда и напуснаха залата без да уточнят дали ще обжалват присъдата на Хасан пред Пловдивския апелативен съд. Прокурор Бонка Василева също не коментира този въпрос.

Малката Дамла бе убита на 17 декември м.г., докато майка ѝ беше извънредно на работа в завод край Кърджали. Няколко дни по-рано Мехмед Хасан открил в колата си ключовете от апартамена на семейството на леля си.

Използвайки, че Седат Муса е била на работа, подсъдимият проникнал в апартамента около 30 минути след полунощ. Той обиколил стаите, но когато влязъл в спалнята, Дамла се събудила. Тогава Хасан я удушил с ръце, притискайки устата и носа ѝ, за да не го издаде. След това увил главата и раменете на Дамла с тиксо и избягал.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?