В последния възможен момент

Подсъдимият за убийството на Яна Кръстева се отказа от адвокатите си

ВКС бе принуден да отложи делото срещу Николай Русинов за 15 декември

Подсъдимият за убийството на Яна Кръстева се отказа от адвокатите си

Върховният касационен съд (ВКС) не успя да разгледа в сряда делото срещу Николай Русинов-Чеци, осъден на две инстанции за убийството на 28-годишната Яна Кръстева в столичната Борисова градина.

Причината бе, че подсъдимият се отказа в последния момент от услугите на двамата си адвокати – Иво Найденов и Асен Михайлов. Така върховните съдии бяха принудени да отложат заседанието за 15 декември.

До този развой се стигна, след като защитниците на Чеци поискаха от съда да отложи делото, тъй като са ангажирани с делото "Килърите" срещу Петър Стоянов-Сумиста и още трима души, което трябваше да се разгледа час по-късно от друг състав на ВКС.

Председателят на съдебния състав Капка Костова обаче обясни на Найденов и Михайлов, че процесът срещу Русинов е насрочен първи – от 9.00 часа, именно за да могат да съчетаят ангажиментите си и по двата казуса. След което даде ход на делото.

Последваха финалните пледоарии на обвинението и защитата, след което подсъдимият взе думата и декларира, че се отказва от адвокатите си, защото върховните съдии им "извили ръцете", отказвайки да отложат заседанието.

Поведението на Николай Русинов бе разтълкувано от прокуратурата и защитата на родителите на жертвата като опит да бъде забавен процесът. Според адвокат Григор Вълков, защиващ интересите на близките на убитата Яна Кръстева, така Чеци цели да си осигури основание за успешно дело срещу България за бавно правосъдие в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

В края на май Софийският апелативен съд (САС) осъди Русинов на 20 години затвор, след като повторно разгледа казуса. Година по-рано ВКС го върна на втората инстанция, приемайки, че в мотивите към постановената от САС през 2015 г. 19-годишна присъда липсва пълен анализ на доказателствата и са налице противоречия, които са останали неразрешени.

При последвалото второ разглеждане на делото апелативните съдии обаче отново стигнаха до извода, че Чеци е задушил момичето, докато осъществявал полов контакт с него, въпреки нежеланието ѝ. Новият състав на САС с председател Пламен Дацов прие, че всички доказателства по случая сочат към вината на Русинов, въпреки че повечето от тях са косвени.

"На първо място, върху тялото на Кръстева – на левия ѝ крак, на гръдния кош вляво, на гърдите и корема – са останали четири косъма от подсъдимия с регионален произход според заключението на биологичната експертиза – гърди и полова област, от което следва, че именно той е лицето, което е осъществило последния пряк контакт с нея, имайки предвид и начина на причиняване на асфиксията (задушаването – бел.ред.) – чрез притискане с цяло тяло. На следващо място, видно от заключението на приетата техническа експертиза, подсъдимият е бил в района на местопрестъплението на практика до края на периода, през който е било възможно причиняването на смъртта на пострадалата", категоричен беше в решението си САС, позовавайки се на данните от разпечатката от телефона на Чеци, според които той е ползвал интернет от Борисовата градина малко преди 6.00 часа сутринта на 9 юли 2011 г. – денят на убийството.

Освен това апелативният съд изцяло отхвърли версията, лансирана от защитата на подсъдимия, че с жертвата доброволно са правили секс, след което са заспали на шалте и когато той се събудил, я оставил да спи в парка.

"На следващо място – върху шалтето не са открити биологични следи от пострадалата Кръстева и в частност – следи от кръв, при положение, че тя е имала обилно кръвотечение от носа, довело до аспириране на кръв. Не са открити и следи от подсъдимия. С оглед извода на съда, че кръвотечението и половото сношение са свързани и са се осъществили в близък времеви период, това изключва достоверността на твърдението на подсъдимия двамата да са заспали върху него по описвания в обясненията му начин. В подкрепа на този извод на настоящия състав е и неоспоримият факт, че от вътрешната страна на тъмносиньото покривало е установено наличието на косъм на подсъдимия и кръв от пострадалата", аргументира се по този повод втората инстанция.

Споделяне

Още от България