Подсъдимият за злоупотреби кмет на Ямбол прави зала за 6.5 млн. лева

Георги Славов

Държавата ще финансира изграждането на спортна зала в Ямбол на стойност около 6.5 млн. лева, съобщи във вторник подсъдимият по няколко дела за злоупотреби кмет на града Георги Славов, цитиран от местния вестник "Време".

По думите на кмета до няколко дни ще започне процедурата за идеен и работен проект на обекта. Целта е новото съоръжение да бъде построено до старата зала "Диана", за чийто ремонт Славов бе оправдан на първа инстанция по обвинение, че е нарушил Закона за обществените поръчки (ЗОП).

"Идеята е да бъде проектирана изцяло нова зала с игрално поле, която да има топла връзка със старата зала", обяснява Славов пред изданието, уточнявайки, че съоръжението ще бъде с капацитет 3500 зрители, като 1000 от местата ще могат да се прибират към някоя от стените, за да се освобождава пространство.

Издигнатият от ГЕРБ кмет на Ямбол стана през последните години редовен "клиент" на прокуратурата. В началото на май 2011 г. Славов бе осъден условно на година и половина затвор с три години изпитателен срок, че не е определил пределна цена на обществена поръчка за изготвяне на информационен бюлетин и не е прекратил конкурса, след като комисията е установила, че никой от кандидатите не отговаря на условията, и така общината загубила 20 000 лева.

През октомври 2010 г. той получи и 5-годишна присъда по обвинението си, че провел търг по ЗОП в полза на определена фирма, от което тя се е облагодетелствала с 1.7 млн. лева, а общината е била ощетена с над 2 млн. лв. Бургаският апелативен съд обаче отмени присъдата и върна делото за ново разглеждане на първа инстанция заради допуснати процесуални нарушения. По делото му за ремонта на зала "Диана" Славов бе оправдан на първа инстанция.

Кметът на Ямбол бе обвинен и за това, че от началото на 2008 до края на 2010 г. е нарушил няколко закона и наредби, с което е ощетил общината с 1 360 000 лева. Въпреки множеството разследвания срещу него, в ГЕРБ не свалиха доверието си.

Ямбол е един от центровете със силно влияние на управляващите в страната. Именно оттам е бившият зам.-шеф на парламента и новоизбран конституционен съдия Анастас Анастасов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?