Подслушани дипломатически разговори показаха борбата за влияние в Украйна

Помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд: "Майната му на ЕС"

Виктория Нюланд в Киев

Скандал с подслушани разговори разкри напрегнатите отношения и противоречията между САЩ и Европейския съюз за кризата в Украйна. В публичното пространство изтекоха разговори на помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд и на заместник-ръководителя на европейската дипломация, германката Хелга Шмид без да е ясно все още какъв е източникът на записите.

"Майната му на ЕС" (Fuck the EU), казва Нюланд на събеседника си. Гласът ѝ е ясно разпознаваем. Събеседникът ѝ е мъж, чийто глас отговаря на този на посланика на САЩ в Украйна Джефри Паят. Двамата дипломати обсъждат в разговора как да се уреди украинската политическа криза.

Разговорът изглежда е записан без знанието на двамата участници в него. Нюланд в момента е на посещение в Киев. В разговора тя споменава името на Робърт Съри, номиниран от ООН за специален пратеник за Украйна.

"Този тип, този Робърт Съри ще свърши страхотна работа, за да се уредят нещата", казва Нюланд и допълва, че е добре, че ООН ще помогне по този начин за уреждане на нещата в Украйна. Тук тя вметва обидния коментар по адрес на ЕС.

Освен това Нюланд казва на Паят, че не смята, че бившият световен шампион по бокс и настоящ опозиционен лидер Виталий Кличко трябва да участва в следващо правителство на Украйна.

"Не смятам, че Клич (Кличко) трябва да влиза в правителството. Не мисля, че е необходимо. Не мисля, че е добра идея", казва Нюланд. Тя добавя, че според нея друг украински опозиционен лидер - Арсений Яценюк има нужния икономически и управленски опит за участие в украинското правителство.

Разговорът бе пуснат в ЮТюб, а след това бе широко препредаден в Туитър. Не е известно кога той е бил проведен, отбелязва Франс прес. В разговора обаче се описват събития, които вероятно са се състояли в края на януари, отбелязва Ройтерс.

Говорителката на Държавния департамент Джен Псаки не отрече такъв разговор да се е състоял, но отказа да коментира нещо повече за "частен дипломатически разговор". Тя обаче уточни, че Нюланд е поднесла извинения.

"Работим изключително тясно с ЕС и неговите представители и точно това прави помощник-държавният секретар в случая с Украйна. Тя е в тесен контакт с шефката на европейската дипломация Катрин Аштън и с европейските си колеги. Тя, разбира се, поднесе извинения на колегите си от ЕС за съобщените думи", заяви Псаки.

Псаки увери, че не разполага с "подробности от независими източници за появата на записа в ЮТюб", но обвини руските власти, че са раздули случая като са пуснали аудиозаписа в социалната мрежа Туитър.

Псаки дори намекна, че е възможно записът на телефонния разговор и разпространяването му да са дело на Русия и разузнавателните ѝ служби. Тя отрече Вашингтон да се опитва да се меси в антиправителствените протести в Киев или да постигне определен техен резултат.

"Не трябва да е нещо изненадващо, че официални представители на САЩ обсъждат различни проблеми по света. Разбира се, че ги обсъждаме. Това правят дипломатите", изтъкна говорителката на Държавния департамент. Псаки каза, че ако Русия е отговорна за подслушването, записа и публикуването на частен дипломатически разговор, то това би било ”нова низост на руския шпионаж”.

Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че обидните думи на Виктория Нюланд по адрес на ролята на ЕС в разрешаването на украинската криза са "напълно недопустими".

Малко по-късно се появи още един запис, но на дипломат от Европейския съюз - Хелга Шмид.

"Това, което наистина ни дразни, е, че американците приковават ЕС на позорния стълб и казват, че сме твърде меки", заявява на немски Шмид в разговора, публикуван в ЮТюб.

Предполага се, че тя говори с посланика на ЕС в Украйна Ян Томбински. Шмид, която е заместник-ръководител на европейската дипломация, поръчва на Томбински да каже на американския посланик, че "ние въобще не сме меки", и отбелязва, че ЕС "просто не крещи от покривите, защото това е доста по-ефективно".

Шмид заявява, че върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън ще повдигне въпроса пред американския държавен секретар Джон Кери.

Изглежда, че разговорът се е състоял миналия месец, тъй като Шмид споменава изявление на ЕС от 31 януари, което по думите ѝ "излиза сега".

Тези събития в навечерието на откриването на Олимпиадата в Сочи подчертават водещата се все повече в духа на Студената война надпревара за влияние в Украйна, отбелязва американският вестник "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят