Подслушвана и следена съдийка оглави Окръжния съд в Хасково

Подслушвана и следена съдийка оглави Окръжния съд в Хасково

Висшият съдебен съвет (ВСС) повиши в четвъртък сегашния председател на Хасковския районен съд Миглена Тянкова, избирайки я за шеф на Окръжния съд в Хасково. Името на Тянкова нашумя покрай връзката ѝ с ревнивия ръководител на окръжната прокуратура в Хасково Иван Ванчев.

Обвинителят бе предложен за уволнение от главния прокурор, защото бе наел частен детектив да следи и подслушва разговорите на Тянкова. Покрай следенето от ревност Ванчев се бе сдобил и със записи на нейни разговори с магистрати и политици.

"Няма как да скрия, че бях замесена в един изключително неприятен случай. Един такъв катарзис е необходим, за да се направи анализ на ценности и приоритети", коментира Тянкова пред членовете на ВСС.

В крайна сметка съветът я избра за председател на Хасковския окръжен съд с 16 гласа "за", двама "против" и трима "въздържали се". Членовете на ВСС не пропуснаха възможността да проведат кратък дебат за личния ѝ живот.

Тянкова получи подкрепа от главния прокурор Борис Велчев, който заяви, че незаслужено името ѝ е било замесено в скандала. Той я окуражи, като каза, че няма от какво да се срамува.

Дебатът бе прекратен след изпусната реплика от член на ВСС, че е ясно с кого живее Миглена Тянкова. Това доведе до групова проява на възмущение: "Как може да водим този разговор кой с кого живее?", "Унизително е".

След гласуването Тянкова заяви пред журналистите, че и досега не знае какви записи има за нея, и допълни, че се чувства употребена. Съдията заяви, че целта на скандала е била
дискредитирането ѝ, защото изборите в съдебната система вече се превръщат в "лов на вещици".

Тянкова коментира, че е имала страх за децата си преди няколко месеца. Тя разбрала, че била охранявана от ГДБОП, но така и не научила кой и кога е назначил охраната ѝ. За охраната станало дума при разпита ѝ в прокуратурата през ноември.

Споделяне

Още по темата

Още от България