Според промените в Закона за специалните разузнавателни средства

Подслушването минава в новата Държавна агенция "Технически операции"

Звеното към премиера ще е под контрола на бюро, което ще се отчита на специална комисия в НС

Подслушването минава в новата Държавна агенция "Технически операции"

Специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО), занимаваща се досега с подслушването и следенето в МВР, която депутатите от БСП и ДПС планират да разформироват и отделят в самостоятелна структура към Министерския съвет, ще се казва Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО).

Това става ясно от Законопроекта за изменение на Закона за специалните разузнавателни средства (СРС), публикуван във вторник на сайта на Народното събрание (НС).

Както Mediapool вече писа, ДАТО ще представлява специализиран орган към Министерския съвет, като председателят ѝ ще има 4-годишен мандат и ще се избира от парламента по предложение на премиера. Той ще има двама заместници, които пък ще се назначават директно от министър-председателя.

Изискванията към кандидат-шефовете на ДАТО ще са да имат магистърска степен и поне 8-годишен юридически стаж или опит в службите за сигурност. Заместниците му ще трябва да имат 5-годишен юридически стаж или 5-годишен опит в службите. Вътрешният министър пък вече няма да има никакви правомощия по разпореждането и контрола на СРС-та.

Очаквано вносителите на законопроекта Сергей Станишев, Михаил Миков, Младен Червеняков и Атанас Мерджанов от БСП и Лютви Местан, Христо Бисеров и Камен Костадинов от ДПС предлагат възстановяването на Националното бюро за контрол на СРС-тата. Тази структура бе създадена в края на мандата на тройната коалиция, но след идването си на власт през 2009 г., ГЕРБ я разформирова още преди реално да бе започнала да функционира.

Въпросното бюро представлява независим държавен орган със собствена администрация. Съставът му включва председател с двама заместници и двама редови членове – всичките с 5-годишен мандат. Всички предложения за петте поста ще бъдат проверявани от ДАНС за съвместимост.

Кандидатурите за членове на бюрото ще се разглеждат от новата постоянна комисия за контрол на службите, която ще организира и тяхното изслушване. Ръководството на бюрото също ще се гласува от парламента.

Шефът ще получава заплата от 85% от възнаграждението на председателя на парламента, което възлиза на около 2890 лв., заместниците му – с 5% по-малко, което е около 2720 лв., а двамата членове – с още 5% надолу, което представлява около 2550 лв. Те ще имат право и на любимото за държавната администрация допълнително материално стимулиране.

Петимата ще осъществяват "наблюдение на процедурите по разрешаване, прилагане и използване на СРС, спазване на принципа на финансова обвързаност, съхраняването и унищожаването на информацията, получената чрез СРС, както и за защита на правата и свободите на гражданите срещу незаконосъобразното използване на СРС".

Националното бюро ще изготвя всяка година доклад за дейността си, който до 31 май трябва да бъде внесен в парламента. В него ще се съдържат данни за разрешенията, прилагането, съхраняването и унищожаването на СРС-та.

Членовете на новия държавен орган ще имат пълен достъп до всички документи, свързани с използването, прилагането и унищожаването на СРС-та, както и до помещенията, където те се съхраняват. Ще извършват проверки и ще дават "задължителни указания, свързани с подобряване режима на използване и прилагане на специални разузнавателни средства, както и за съхраняване и унищожаване на придобитата чрез тях информация". При установени нарушения бюрото е задължено да сезира прокуратурата.

Парламентът пък е длъжен да избере състава на новия орган до два месеца след влизането в сила на поправките в Закона за СРС, Министерският съвет – да осигури необходимите помещения, администрация и техника до 3 месеца след като те влязат в действие. След като членовете на новия орган встъпят в длъжност, ще имат един месец, за да изготвят правилник за дейността си.

Все още няма никаква информация къде ще бъдат настанени както служителите на новата ДАТО, така и членовете на Националното бюро. След последното масово преселение на държавни служби в началото на мандата на ГЕРБ, ГДБОП взе сградата на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) на бул "Цариградско шосе", която се нанесе в помещенията на ДАНС на ул. "Черковна" заедно със специализираните съд и прокуратура. Агенцията пък "превзе" сградата на ГДБОП на бул. "Черни връх".

Цялото това разместване струваше около 8 млн. лева по думите на бившия премиер Бойко Борисов. При очертаващото се сериозно раздробяване на МВР и създаването на нови контролиращи органи, неминуемо държавата ще трябва да отдели наново доста средства, за да настани и оборудва всички структури.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?