По искане на засегнати от изтеклите разговори депутати от БСП

Подслушването на Орлин Алексиев влиза и в комисията за СРС-контрол

Шефът на ДАНС ще говори в парламента за публикуваните в медиите записи

Георги Кадиев. Сн. БГНЕС

Депутатите от БСП Георги Кадиев и Георги Свиленски ще внесат питане и до комисията за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) дали са подслушвани законно. Това съобщи Георги Кадиев в интервю за Mediapool, което ще бъде публикувано в сряда.

 

В четвъртък парламентарната комисия за контрол на службите ще изслуша председателя на ДАНС Владимир Писанчев по питането на двамата депутати за изтеклата справка за подслушвани разговори на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев с политици, бизнесмени и магистрати. Справката беше публикувана в близкия до ГЕРБ сайт factor.bg, а след това беше свалена.

 

Свиленски и Кадиев настояха за изслушването на Писанчев от парламентарната комисия, като държат да присъстват на заседанието.

 

БСП дойде на власт с обещанието да сложи край на страха, полицейщината, безконтролното подслушване и тайните тефтерчета, но очевидно десет месеца по-късно това продължава, стана ясно от изтеклата справка.

 

Според Кадиев обаче не е ясно дали това продължава като практика. "Това, което видях в справката на ДАНС беше за подслушване на общинския съветник Орлин Алексиев. В тази справка са споменати доста голям кръг от лица, като не просто са правени извадки на хората, с които е разговарял, а са слушани включително и самите разговори, защото там се говори за лов, за консултации".

 

Затова въпросите, които ни интересуват, са достоверна ли е тази справка, как се е появила в публичното пространство и означава ли това, че освен Орлин Алексиев са подслушвани разговорите и на всички в справката, включително и членове на семействата ни, каза Кадиев.

 

Той допълни, че в същото време заедно със Свиленски ще подадат и питане до председателя на комисията за контрол на СРС Бойко Рашков. Въпросите към него са дали всичко е направено по процедурата, съгласно закона за СРС, дали са били нарушени правата на депутатите като български граждани, дали приложените СРС-та са съхранявани по съответния ред и унищожени ли са след това. Кадиев се надява да получи отговор на тези въпроси.

 

"Като извод от цялата ситуация, аз правя всичко това, не защото не искам да ме подслушват, ако има данни нека подслушват, а защото не искам да се връща практиката от преди една-две години, когато се подслушваше масово, нерегламентирано, едни вояджъри обикаляха из София и всички ние, когато си говорехме по телефона, казвахме "това не е за по телефон". Ето тази практика не искам да се връща", заяви Кадиев.

 

"Нашите действия са предупредителен сигнал към ДАНС и към всички служби, които се занимават с подслушване, проследяване, че всичко трябва да се прави само и единствено въз основата на закона", допълни депутатът от БСП.

 

По думите му досега въпросът с подслушването не е бил обсъждан на сбирки на БСП, защото не е имало повод.

 

Попитан дали има отговор на въпроса кой е българският Едуард Сноудън, който изнася тайните на службите, Кадиев отговори така:

 

"Това беше малко на шега, защото това, което направи Сноудън, е в много по-голям мащаб и със съвсем други намерения – повече прозрачност и яснота какво правят американските тайни служби. Тук очевидно намеренията не са такива. Намеренията са били компромат срещу определени лица вътре в списъка. Защото човек като не следи внимателно първото нещо, което запомня, е: има един общински съветник, който внася кокаин, има едни хора, които се въртят около него, сигурно и те имат нещо общо, едва ли не сме някакви дилъри на кокаин и трябва да се обясняваме – аз, Фандъкова, Иван Искров, Томислав Дончев и всички наред, че нямаме нищо общо и сме си говорили по съвсем други поводи. Другата вероятна версия е това да е саботаж срещу ръководството на ДАНС, но целта не е била прозрачност, както е при Сноудън".

 

Общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев беше замесен в акция на МВР във връзка с разбит канал за трафик на наркотици от Южна Америка към Европа. Неговата автокъща беше претърсена, както и Столична община и Общинска банка в показна акция, на която бяха поканени избрани медии.

 

Утре в интервюто Кадиев казва какви промени внася в закона за офшорките, за да не се повтаря случаят "Карадере", "Булгартабак" и т.н., отпадането на наказателната лихва и по старите потребителски договори при предсрочно погасяване на заемите. Той говори още за необходимостта от създаването на държавен инвестиционен фонд за възстановяване на икономиката и новите смесени дружества в енергетиката. Според него Столична община прави опит за приватизация на "Топлофикация" с прехвърлянето на управлението ѝ на външни мениджъри. Утре в Mediapool.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?