Подуправител на НЗОК напусна и предупреди за прогресиращ хаос

Димитър Петров е притеснен за лекарствената политика и опитите за "външно влияние" върху болничните бюджети

Подуправител на НЗОК напусна и предупреди за прогресиращ хаос

Подпуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Димитър Петров е освободен от поста по искане на управителя на институцията проф. Камен Плочев. Пред Mediapool Петров обясни, че между двамата има неразбирателство в работата. “Причината е, че Плочев не може да работи с мен, а от известно време и аз не искам да работя с него“, коментира Петров. От НЗОК съобщиха, че за момента няма назначен нов подуправител на неговото място.

По думите на Петров в касата настъпва прогресиращ хаос, който се дължи на факта, че управителят проф. Плочев не разбирал естеството на работа на здравноосигурителния фонд. Според Петров за самия Плочев също е по-добре да напусне поста, тъй като лесно може да бъде подвеждан за решения, които в последствие ще се обърнат срещу него. От касата не смятат да отговарят на обвиненията на Петров.

Той е бил освободен в четвъртък миналата седмица, след като преди това е бил в болничен. Петров за втори път се прощава с този пост в последните няколко години. През март 2015 година той беше назначен за подуправител на касата от новоизбрания тогава управител Глинка Комитов. По-късно същата година през септември напусна заради различия със здравния министър Петър Москов относно водената лекарствена политика, а при идването на служебния кабинет на Огнян Герджиков беше възстановен като подуправител на НЗОК. Освен това Петров е оглавявал НЗОК за кратко през 2003 година.

Сега той отново напуска институцията и предупреждава за задаващи се проблеми в здравната система през следващата година.

Петров заяви, че е притеснен основно от няколко неща – начинът, по който се определят болничните бюджети, и опитите за външен натиск върху този процес, закъсняващите преговори за нов рамков договор и проблемите в лекарствената политика, включително наложения мораториум за плащане на иновативни медикаменти, който самият той не одобрява.

Освен това Петров критикува и лекарствената политика на касата, включително наложения мораториум за плащане на иновативните терапии. Според него е трябвало да се заложи на други мерки за ограничаване на разходите за лекарства, като пакет от подобни мерки самият той е предлагал, но те са били игнорирани от предишния екип на Министерството на здравеопазването.

Той посочи, че за тази година са били предварително заложени отстъпки от фармацевтичните компании за НЗОК в размер на 98 млн. лева, а реално ще бъдат получени 160-170 млн. лева, докато за догодина се залагат едва 140 млн. лева, като в това число не са включени отстъпките за лекарствата, попадащи под мораториума. По думите му правителството е било подведено за лекарствения мораториум, а автори на идеята са отговарящата за лекарствената политика в касата Галя Кондева и зам.-здравният министър Жени Начева, която в качеството си на експерт в Министерството на финансите по онова време е била съветник на управителя на Надзорния съвет на НЗОК и сегашен здравен министър Кирил Ананиев.

Според Петров и сегашните опити лекарственият мораториум да бъде заобиколен през комисия в здравното министерство, която да отпуска иновативните терапии ще създадат проблеми заради необходимостта от промени в законодателството, организиране на търгове и липса на бюджет за това перо.

Споделяне

Още по темата

Още от България