Подуправител на НЗОК напусна и предупреди за прогресиращ хаос

Димитър Петров е притеснен за лекарствената политика и опитите за "външно влияние" върху болничните бюджети

Подуправител на НЗОК напусна и предупреди за прогресиращ хаос

Подпуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Димитър Петров е освободен от поста по искане на управителя на институцията проф. Камен Плочев. Пред Mediapool Петров обясни, че между двамата има неразбирателство в работата. “Причината е, че Плочев не може да работи с мен, а от известно време и аз не искам да работя с него“, коментира Петров. От НЗОК съобщиха, че за момента няма назначен нов подуправител на неговото място.

По думите на Петров в касата настъпва прогресиращ хаос, който се дължи на факта, че управителят проф. Плочев не разбирал естеството на работа на здравноосигурителния фонд. Според Петров за самия Плочев също е по-добре да напусне поста, тъй като лесно може да бъде подвеждан за решения, които в последствие ще се обърнат срещу него. От касата не смятат да отговарят на обвиненията на Петров.

Той е бил освободен в четвъртък миналата седмица, след като преди това е бил в болничен. Петров за втори път се прощава с този пост в последните няколко години. През март 2015 година той беше назначен за подуправител на касата от новоизбрания тогава управител Глинка Комитов. По-късно същата година през септември напусна заради различия със здравния министър Петър Москов относно водената лекарствена политика, а при идването на служебния кабинет на Огнян Герджиков беше възстановен като подуправител на НЗОК. Освен това Петров е оглавявал НЗОК за кратко през 2003 година.

Сега той отново напуска институцията и предупреждава за задаващи се проблеми в здравната система през следващата година.

Петров заяви, че е притеснен основно от няколко неща – начинът, по който се определят болничните бюджети, и опитите за външен натиск върху този процес, закъсняващите преговори за нов рамков договор и проблемите в лекарствената политика, включително наложения мораториум за плащане на иновативни медикаменти, който самият той не одобрява.

Петров смята, че на някого пречи това, че той вижда опитите за “външно влияние“ при формирането на бюджетите на болниците, а с отстраняването му този проблем се решава.

Освен това Петров критикува и лекарствената политика на касата, включително наложения мораториум за плащане на иновативните терапии. Според него е трябвало да се заложи на други мерки за ограничаване на разходите за лекарства, като пакет от подобни мерки самият той е предлагал, но те са били игнорирани от предишния екип на Министерството на здравеопазването.

Той посочи, че за тази година са били предварително заложени отстъпки от фармацевтичните компании за НЗОК в размер на 98 млн. лева, а реално ще бъдат получени 160-170 млн. лева, докато за догодина се залагат едва 140 млн. лева, като в това число не са включени отстъпките за лекарствата, попадащи под мораториума. По думите му правителството е било подведено за лекарствения мораториум, а автори на идеята са отговарящата за лекарствената политика в касата Галя Кондева и зам.-здравният министър Жени Начева, която в качеството си на експерт в Министерството на финансите по онова време е била съветник на управителя на Надзорния съвет на НЗОК и сегашен здравен министър Кирил Ананиев.

Според Петров и сегашните опити лекарственият мораториум да бъде заобиколен през комисия в здравното министерство, която да отпуска иновативните терапии ще създадат проблеми заради необходимостта от промени в законодателството, организиране на търгове и липса на бюджет за това перо.

Споделяне

Още по темата

Още от България