Подведени от слухове, мигранти в Гърция се насочиха към Северна Македония

Сблъсъци с полицията край мигрантски лагер до Солун, протест блокира гара в Атина

Сблъсъци между мигранти и гръцката полиция избухнаха пред лагер в Северна Гърция, където се събраха стотици хора с надежда да възобновят маршрута, по който през изминалите години преминаха стотици хиляди към по-богатите европейски страни, предаде Асошиейтед прес.

След анонимни призиви в социалните мрежи за дълъг преход през строго охраняваните балкански граници, полицията съобщи, че над 500 души, сред които семейства с малки деца, са се събрали вчера в царевично поле край мигрантския лагер Диавата, който се намира на около 10 км западно от град Солун. Някои издигнаха палатки, а десетки други пристигнаха на мястото пеша.

По-късно около 200 души влязоха в сблъсък с полицията, след като се опитаха да пробият полицейски кордон. Те хвърляха камъни по полицаите, които отговориха със сълзотворен газ и шокови гранати. Не се съобщава за ранени или задържани, предава АП.

Според атинския всекидневник "Катимерини" обаче, при сблъсъците в четвъртък е задържан 37-годишен иракски гражданин за съпротива, причиняване на телесни повреди и наранявания на един от служителите на правоохранителните органи. Плановете на мигрантите принудиха гръцките власти да изпратят на място голям полицейски контингент, пише вестникът.

"За съжаление, някои от търсещите убежище, настанени в Северна Гърция, бяха измамени от дезинформацията в социалните мрежи, въпреки предупрежденията от администрациите на лагерите”, заявил пред "Катимерини" източник от Министерството на миграцията в Атина.

Повечето от мигрантите вече са поискали убежище в Гърция, но искат да стигнат до границата със Северна Македония, на 60 км от мястото на сблъсъка, и да се опитат я преминат.

Агенцията за бежанците на ООН осъди призивите в социалните медии, подчертавайки, че нелегалното преминаване на границата е рисково и опасно. В декларация, в която се предупреждава за фалшива информация и слухове в социалните медии, Върховният комисарят на ООН за бежанците заяви, че не окуражава нередовни движения и отбеляза, че държавите имат право да охраняват границите си.

Хората, които са се събрали около претъпкания лагер Диавата, заявиха, че ще пробват късмета си на границата. Мигрантите ще се опитат да преминат границата със Северна Македония, въпреки вероятната съпротива от страна на полицията в двете страни.

Ще се опитаме да ги убедим да ни пуснат да продължим в Европа, заяви 35-годишен иракски кюрд.

Напрежение и в Атина

В петък сутринта десетки мигранти организираха протест на атинската гара Ларисис с надеждата, че ще бъдат транспортирани на север до гръцката граница и ще се присъединят към други, чакащи да съживят миграционния път през 2016 г. към Северна Европа, съобщава "Катимерини".

Заради протеста движението на всички влакове е преустановено.

Протестиращите искат автобус да ги отведе до района на Диавата в северна Гърция.

Над 70 000 мигранти са блокирани в Гърция след затварянето на границите през 2016 г. и споразумението между ЕС и Турция, целящо да спре миграционния поток, отбелязва АП.

Усилени патрули по българската граница

От вчера следобед границите са усилени с допълнителни патрули, имаме готовност и за въвеждане на план, който сме разработили за действия при кризи, областните дирекции на МВР също са в готовност, заяви в петък в Народното събрание вътрешният министър Младен Маринов по повод напрежение в гръцкия бежански лагер.

В момента, посочи той, в Гърция има известно напрежение в лагер до Солун. Информацията е, че ще направят опит да тръгнат към Северна Македония, но ние сме взели мерки и по нашата граница за всяка една ситуация, увери министърът.

Следим ситуацията, имаме информация за подготвяни такива процеси от по-дълго време, в непрекъсната връзка сме с всички съседни държави включително разговарях за това с министъра на вътрешните работи на Северна Македония по тази тема, подчерта Младенов.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа