Подвигът на ген. Иван Колев и битката за Добруджа през 1916 г. да влязат в учебниците, апелира Валери Симеонов

Подвигът на ген. Иван Колев и битката за Добруджа през 1916 г. да влязат в учебниците, апелира Валери Симеонов

Подвигът на генерал-лейтенант Иван Колев и битката за Добруджа през 1916 година да влязат в учебниците по история, апелира в Добрич вицепремиерът Валери Симеонов. Той участва в поклонението пред мемориала на българския пълководец по повод 101 години от смъртта му, предаде БНР.


На този ден генерал-лейтенант Иван Колев е починал във Виена от изтощение, от непрекъснатите сражения, от това, че не е слизал от седлото на коня и е освободил цяла Добруджа, каза Симеонов пред журналисти. По думите му името на пълководеца и една от най-великите битки на българската армия и освобождението на изконната българска територия продължават да тънат в забвение. Всичко това е умишлено премълчавано и потъпквано само и само да не се разбере, че достойната българска армия е победила руската и румънската армия. Не виждам нищо срамно да се каже истината такава, каквато е, за да знаят наследниците на всички тези избити хора - войници и офицери, чиито имена са изписани на паметните плочи, с кого са се сражавали техните предци и под чии куршуми и саби са загивали, заяви Валери Симеонов.


На общоградското поклонение бе отслужена панихида в памет на предводителя на българската конница и на загиналите за освобождението на Добруджа. Валери Симеонов, кметът на Добрич Йордан Йорданов, областният управител Красимир Кирилов, народни представители, почетни граждани положиха венци и цветя на мемориала.


Паметникът на генерал-лейтенант Иван Колев бе открит в Добрич за 100-годишнината от Добричката епопея. Фигурата на пълководеца, който е със сабя в ръка, яхнал своя кон Пирин, е излята от 3.5 тона гилзи, предоставени от Министерството на отбраната.

Споделяне

Още от Общество

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?