Подводен робот ще издирва черните кутии на изчезналия малайзийски самолет

Подводният робот "Блуфин-21" ще се включи в издирването на черните кутии на изчезналия малайзийски самолет в дълбините на Индийския океан, съобщи Франс прес.

Трябва да продължим проследяването на сигналите, защото маме нужда от допълнителна информация, за да определим зоната на издирване, заяви координаторът на издирването Ангъс Хюстън.

По-рано бе съобщено, че миниподводницата "Блуфин-21" ще бъде изпратена в дълбините на океана днес, за да установи дали засечените от австралийски кораб звукови сигнали са от черните кутии на самолета.

 

Очаква се издирването на малайзийски самолет да се окаже най-скъпото в историята на авиацията. В международната издирвателна операция участват 26 държави със самолети, кораби, подводници и сателити.

По данни на Ройтерс продължаващите вече месец издирвателни работи струват поне 44 милиона долара, похарчени за военните кораби и самолети в Индийския океан и Южнокитайско море, пратени от Австралия, Китай, САЩ и Виетнам.

Направените дотук разходи вече достигнаха официално обявените 32 милиона евро (44 млн. долара), похарчени за продължилото с месеци в рамките на двегодишен период издирване на самолета на "Ер Франс", паднал сред Атлантическия океан през 2009 г. Според експерти операцията по издирването на френския самолет днес би струвала три до четири пъти повече от официално огласената сума, а цената на настоящото търсене на изчезналия на 8 март от радарите полет МН379 на малайзийските авиолинии се очаква да достигне няколкостотин милиона долара.

Споменатите 44 млн. долара не включват всички военни средства, използвани от страни като Великобритания, Франция, Нова Зеландия и Южна Корея, нито разходите за граждански полети, настаняването в хотел на стотици хора персонал и заплащането на разузнавателни анализатори от цял свят.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят