Подводничарите призоваха Борисов бързо да купи подводница

Подводничарите призоваха Борисов бързо да купи подводница

Съюзът на подводничарите в България призова правителството бързо да закупи подводница.

До скоро правителството не приемаше на сериозно исканията на военния флот отново да има подводница, но премиерът Бойко Борисов съобщи изненадващо, че се е открила възможности да бъде закупена втора ръка от Норвегия.

От Съюза на подводничарите обясниха, че въпросната машина ще бъде клас "ULA" (германски проект "U-210") и ще е полезна за Военноморските сили.

Тези поводници са едно поколение след нашите последни, с много добри тактико-технически характеристики – изключително маневрени, безшумни, бързи под вода, въоръжени с модерни сензорни, технически и оръжейни системи, даващи възможност за успешно решаване на задачите им.

"Животът на една подводница зависи най-вече от състоянието на нейния здрав корпус. При износване до определена степен корпусът се наварява, а при по-сериозно износване се ограничават работната и пределната дълбочина на потапяне. При това, по-важна е не пределната дълбочина, а дълбочината от която подводницата може да използва оръжието си, тъй като да остане скрита от противника е най-силното ѝ бойно качество, но то не е самоцел. Всички останали механизми, системи и устройства на подводницата в по-малка или в по-голяма степен подлежат на модернизация", обясняват от съюза.

От там коментират, че подводниците са единственото средство, което може да бъде "скрито" в нашето море предвид това, че възможностите на средствата за електронно разузнаване на такава малка акватория са практически неограничени.

"Подводниците са оръжие на слабите, изключително подходящи за решаване на чисто отбранителни задачи".

Освен това поддържането на подводен флот има сдържащ ефект спрямо останалите държави в региона и влияе директно на политиката и планирането на съседните страни – приятелски, и не дотам приятелски.

Не на последно място наличието на подводници във ВМС ще повиши подготовката на собствените ни сили за борба с тях, защото ще позволи провеждане на учения на море, а не в симулационни условия на брега.

Правителството от години купува кораби втора ръка. За последно бяха придобити два минни ловеца от Нидерландия.

От МО засега не са коментирали изявлението на Борисов за подводницата.

Споделяне

Още по темата

Още от България