Подводният робот започна да търси останките на изчезналия малайзийски Боинг

Подводният робот започна да търси останките на изчезналия малайзийски Боинг

Първата мисия на подводния робот, изпратен вчера от Австралия да търси в Индийския океан останките на изчезналия малайзийски Боинг, беше скъсена, съобщиха ДПА и Франс прес.

Автономният подводен апарат "Блюфин-21" (Bluefin-21) излезе на повърхността шест часа след началото на операцията, предвидена да продължи 16 часа, тъй като достигна максималната си дълбочина на действие - 4500 метра.

"Събраните през тези шест часа данни в момента се анализират", съобщи представител на центъра, координиращ издирвателната операция.

Подводният робот с дължина около 5 метра и тегло 750 кг, снабден с мощен сонар (ехолот), беше задействан вчера от австралийския кораб "Оушън шийлд". Апаратът може да се спуска на дълбочина до 4,5 километра и да работи до 25 часа. Той изследва сектор от 40 квадратни километра, разположен на 2170 км северозападно от австралийския град Пърт.

Самолетът Боинг 777 с 239 души на борда, извършвал полет от Куала Лумпур за Пекин, изчезна на 8 март малко след излитането си от малайзийската столица.

Във вторник роботът ще продължи мисията си, ако метеорологичните условия позволят.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят