Подземията на базиликата “Света София” отварят врати на 24 май

Подземният музей на базиликата, сн. БГНЕС

Подземният музей на базиликата “Света София” отваря врати за посетители на празника на славянската писменост 24 май, съобщиха от Столичната община.

 

Първия месец музеят ще бъде отворен за посещение безплатно, а след това входът ще е срещу билет от 6 лева, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

 

Близо два милиона лева и дългогодишен труд на реставратори и изследователи са вложени в изграждането на подземния археологически музей, който разкрива история на 1700 години.

 

Базиликата е построена върху основите на няколко по-стари църкви от времето на римския град Сердика, разрушени от набезите на готи и хуни през ІV век. През II век на мястото е имало римски театър, a през следващите векове са издигнати последователно няколко храма, според историците.

 

Историята на столицата е тясно свързана с храма “Света София”, който подобно на едноименната църква в Истанбул, е посветен на “Премъдростта Божия” - едно от имената на младия Исус Христос. Това, а не изхождащото от него име на мъченицата София, става и названието на града от ХІV век нататък.

 

Посетителите ще могат да видят римски мозайки, историята на София в снимки, както и параклиса на гроба на мъчениците.

 

Докато посетителите разглеждат музея, в храма ще се провеждат литургии и други церемонии, които ще могат да се наблюдават и отдолу приз стъкла, монтирани на пода.

 

Има още работа и през следващите две години предвиждаме да бъдат реставрирани автентичните мозайки и да бъде укрепена църквата, каза Йорданка Фандъкова.

Споделяне

Още от България