Подземна ледена стена ще изолира авариралата АЕЦ "Фукушима-1"

Подземна ледена стена ще изолира авариралата АЕЦ "Фукушима-1"

Компанията оператор на авариралата японска АЕЦ "Фукушима-1" - "Токио електрик пауър" /ТЕПКО/, е започнала замразяването на почвата с цел създаване на "подземна защитна стена" по периметъра на станцията, предават осведомителните агенции в четвъртък. По замисъла на инженерите това ще предотврати изтичането на радиоактивна вода в почвата. ТЕПКО съобщи, че изпълнението на всички предвидени по плана работи ще отнеме около осем месеца.

Местните експерти отбелязват, че проектът за създаване на вечно замръзнал слой около атомната електроцентрала няма аналог в световната практика. Общата дължина на стената, която ще се спуска на 30 м под земята, ще бъде около 1,5 км. Благодарение на тази стена в съчетание с други мерки ТЕПКО смята да намали обема на проникващата под станцията вода осем пъти - от 400 до 50 тона в денонощие.

Аварията на АЕЦ "Фукушима--1" стана през март 2011 г., когато поради удар от цунами в станцията излязоха от строя системите за енергоснабдяване и охлаждане. В резултат на това в три от енергоблоковете се стигна до разтопяване на горивото, което поради високата си температура проби защитните корпуси на реакторите. За охлаждането им сега в тях непрекъснато се налива вода, която изтича през пробойните, изпълва подземните етажи на енергоблоковете и дренажната система, и трябва също така непрекъснато да се източва. Част от нея се смесва и с подпочвените води.

След аварията жителите от околните райони бяха евакуирани, а около станцията е обявена забранена зона, която в последно време се свива в резултат на провежданата дезактивация на заразената местност. Предполага се, че АЕЦ "Фукушима-1" ще бъде напълно демонтирана след 40 години.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?