Поемането на здравните вноски от чиновниците набира подкрепата на бизнеса

Асоциация на индустриалния капитал в България излезе в петък с позиция, че подкрепя алтернативната идея за решаване на проблема с недостиг на постъпления в консолидирания бюджет чрез плащане на осигурителните и здравни вноски от категориите лица – държавни служители. Преди ден това направиха и от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

“Намерението на правителството за увеличаване на здравната вноска от 8 на 10 процента представлява неуместен и изцяло погрешен подход в контекста на конкретната икономическа обстановка в страната и несъстоялата се здравна реформа“, смятат от асоциацията.

Освен това оттам припомниха, че увеличаването на вноската не е обсъждано със социалните партньори, както изискват законовите разпоредби.

“Предложението за увеличаване на здравната вноска с 2 процента без извършена реформа в системата на здравеопазването прехвърля в значителна степен проблема върху производствения сектор и ще забави темпа на възстановяването на икономиката. Допълнителното облагане на труда в условията на криза затруднява бизнеса, като увеличава разходите за труд и съответно намалява конкурентоспособността на реалния икономически сектор“.

Споделяне

Още по темата

Още от България