Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Поевтинявайки тока сега, депутатите обслужват най-вече държавната енергетика

Проблемите с отрасъла са извън него и с популистки мерки само ще се задълбочат, смята частният бизнес

79 коментара
Поевтинявайки тока сега, депутатите обслужват най-вече държавната енергетика

Маскирани под загрижеността от високите сметки за тока, свалили предишното правителство, в петък депутатите от Коалиция за България, ДПС и “Атака“ приеха на първо четене поправки в законите за енергетиката и за енергията от възобновяеми източници.

Те трябва да позволят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да поевтини тока за крайните потребители с 5 процента от средата на юли, но реално прокламираният нов модел на ценообразуване обслужва предимно интересите на държавните енергийни дружества, за които преди ден министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви, че имат големи натрупани дългове помежду си.

В същото време, според представители на честния енергиен бизнес, ефектът върху целия сектор ще е по-скоро отрицателен и не е ясно как ще се отрази върху цените на тока от юли следващата година, когато не е сигурно, че на власт въобще ще е сегашният кабинет.

Одобрените сега промени на практика ще махнат от таксата за износ на ток три от добавките, които плащат – зелената, кафявата и за невъзвръщаемите разходи по дългосрочните договори за тока от ТЕЦ-овете “Марица Изток“ 1 и 3. В петък в пленарна зала Стойнев заяви, че с приетите корекции "ще се отпуши износът на ток, за да влязат свежи пари, тъй като в момента няма никакви средства и фирмите са задлъжнели“.

В полза на НЕК, АЕЦ, държавните мини и ТЕЦ

Най-големият износител на ток у нас от години е държавната “Националната електрическа компания“ (НЕК), а дъщерното ѝ дружество “Електроенергиен системен оператор“ (ЕСО) организира преноса на енергията по мрежата на НЕК и взема съответните такси за това. Сред другите износители има дружества както на електроразпределителните предприятия, така и други частни компании.

Законовите корекции, по думите на Стойнев, ще дадат работа на миньорите, най-голямата част от които - работещите в държавните Мини “Марица Изток“, от месеци плашат със стачка, а за последно отново направиха това преди два дни. Като социален ефект от мерките пък депутатите отчетоха, че заетите в държавната ТЕЦ "Марица-Изток 2" ще запазят работните си места.

Моделът предвижда през затъналата в дългове НЕК да минават всички парични потоци по сделките за изкупуване на ток за вътрешния пазар. Освен това с приходи от продажба на държавните парникови квоти, които към момента са 44 млн. евро, ще се компенсира поскъпването на цената на тока за крайните потребители, като се плаща на производителите на енергия от възобновяеми източници. Така НЕК ще получи сериозна финансова инжекция, за да се разплаща със слънчеви, вятърни централи и такива на биомаса.

Трите добавки влизат в общата цена на енергията и вече няма да е ясно какво се плаща за енергията от възобновяеми източници, от топлофикациите и заводските централи, както и по двата дългосрочни договора за задължително изкупуване на тока. Освен това НЕК ще купува приоритетно тока отново от държавни енергийни дружества – АЕЦ “Козлодуй“ и ТЕЦ “Марица Изток“ 2, с мотива, че те произвеждат най-евтината електроенергия в момента.

Макар да звучи добре за потребителите, това е и своеобразно гарантиране на пазара за държавни дружества и нарушаване на принципите на конкуренцията. Следващи в редичката за купуване на ток от НЕК са топлофикациите, където най-големият производител е “Топлофикация-София“, която пък е общинско предприятие.

Стойнев: Очаквайте помия срещу опита да се върне енергетиката на народа

Стойнев побърза да се защити превантивно срещу предстоящи критики към законовите поправки, които очаквано дойдоха на проведения по-късно през деня обществен енергиен съвет. “Върху парламента и правителството ще се излее голяма помия, заради промените в закона за енергетиката, не се огъвайте“, призова министърът депутатите от БСП, ДПС и "Атака".

От днес ще започне огромен натиск срещу народните представители да се промени законопроектът. Ще се застъпят големи интереси, става въпрос не за 2-3 млн. лв., а за стотици милиони, не се поддавайте на натиск, а мислете за хората, обърна се Стойнев към депутатите, от които се очаква още следващата седмица да приемат корекциите и на второ четене.

Министърът продължи с патетиката от парламентарната трибуна като заяви, че благодарение на промените депутатите ще можели да обясняват на хората, че трудът и енергията, които са дали за строежа на АЕЦ "Козлодуй" и "Марица-Изток", ще работят за българското общество. Той посъветва трите партии да обясняват на избирателите си, че отсега нататък тази евтина енергия ще влезе в домовете им. Не отстъпвайте, сега е моментът да върнем енергетиката на българския народ, да печели България , да накараме хората да видят, че имаме достоен парламент и правителство, което мисли за техните интереси, продължи да играе по същата струна Драгомир Стойнев.

Употребена в популизъм енергетика

От четири енергийни браншови организации, които на практика обединяват целия частен бизнес в отрасъла, посочиха, че предприетите сега промени са втората за тази година правителствена поръчка към независимия енергиен регулатор за поевтиняване на тока след 7‐процентовото намаление на цените за бита. “Доказателства за подобни популистки решения има и в другите сектори на енергетиката – топло‐ и газоснабдяване“, пише в отворено писмо до президента, парламентарната комисия по енергетика, финансовия и енергийния министри и шефа на ДКЕВР, подписано от Националния комитет на България в Световния енергиен съвет, Института по енергиен мениджмънт, Българска браншова камара на енергетиците, България енергиен форум и Асоциацията на топлофикационните дружества в България.

“Водени от загриженост за енергийното бъдеще на България, изразяваме несъгласието си с устойчиво наложилата се практика енергетиката да бъде употребявана като инструмент за решаване на социални и обществено‐политически проблеми и като обект на безконечни криминални хроники“, пише още в писмото.

Как по-ниските цени ще покрият дефицита?

Специалистите в бранша предупреждават, че планираното поевтиняване на тока е парадоксално при положение, че самата ДКЕВР оценява дефицита в системата на 1.5 млрд. лв., който при сегашните намерения ще нарасне с още 10% или със 150 млн. лв. и това ще задълбочи още повече енергийния колапс, вътрешната задлъжнялост и напрежението между компаниите в сектора.

“Процедурата по представянето на “новия ценови модел на ДКЕВР“ е следващо доказателство за прибързаността, непрозрачността и неаргументираността на вземането на решения в сектора. Няма как преместването на добавките за зелена, комбинирана и кафява енергия от цената за пренос към цените на производителите да намали общата сума на необходимите за системата приходи“, посочват още енергетиците.

Те недоумяват защо правителството, енергийното министерство и регулаторът не осмислят препоръките на Световната банка и Европейската комисия за реформи в сектора, а “предлагат промени, които са в съвършено друга плоскост и отдалечават още повече нашата електроенергетика както от справедливите и прозрачни пазарни взаимоотношения и цени, така и от европейското законодателство“. Според браншовиците сегашните действия са по-скоро имитация отколкото реални действия и не решават проблемите, а ги заменят с нови, водещи до още по‐тежки последствия с дългосрочен характер.

Хибриден монополен модел “Всичко чрез НЕК“

“Инструментът за търговия, залегнал в “новия ценови модел”, който може да бъде наречен “всичко чрез НЕК“ няма да проработи. Връщането към отречения модел на “единствен купувач“ няма да срещне одобрението на Европейския съюз и е в конфликт с поетите от страната ангажименти за либерализация на пазара, за което вече закъсняваме и ще бъдем санкционирани. Отрасълът още по‐силно ще се монополизира и вместо интеграция на пазара ще станем свидетели на нова сегментация и въвеждане на хибриден модел, при който не само клиентите на регулирания, но и тези на свободния пазар вместо право на избор на доставчик ще получат задължителен доставчик в лицето на НЕК. “Скриването” на добавките в обща “единна” цена едва ли е пътят към прозрачност на цените и накърнява правото на потребителите да знаят на кого и за какво плащат“, предупреждават четирите организации.

“Убедени сме, че в енергетиката няма системен проблем. Проблемите са извън нея, но се решават чрез сектора и така се върви към последователното му ликвидиране. Логично е решаването на социалните проблеми да става чрез повишаване на доходите на базата на устойчив икономически растеж и целенасочена социална политика, но не и чрез все по‐ниски цени, които декапитализират енергийните дружества и застрашават енергийната сигурност, като стимулират неефективното потребление на енергия и повишаването на енергийната неефективност“, пише още в писмото.

Организациите изтъкват, че институциите с излишен и вреден популизъм абдикират от задълженията си да гарантират реализацията на дългосрочните стратегически приоритети и цели на България. Те укоряват управляващите, че решенията в енергетиката не се вземат прозрачно и след дискусия с експертите.

Първоначално министър Стойнев обяви, че промяната на ценовия модел ще се приеме след като се постигне разбирателство в целия електоренергиен сектор, но реално това не се случи, а поправките бяха вкарани директно в парламента от депутати на БСП и ДПС. На проведения по-късно в петък обществен енергиен съвет те бяха осъдени и от представителите на бизнеса и на гражданските организации, които предложиха редица корекции. Те ще се приемат до понеделник в Министерството на икономиката и енергетиката, които Стойнев обеща да бъдат систематизирани и разгледани преди второ четене на законовите поправки в парламентарната комисия по енергетика.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

79 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #79

  Естествено ,че държавната.Какво искат частниците,могат ли да кажат колко данъци и осигуровки крият и защо скъпите заведения са препълнени с децата им.Като твърдят ,че са в криза от къде имат пари?

 2. Анонимен
  #78

  Това, че е държавна, не прави тази част от енергетиката престъпна. Напротив, частната енергетика съдира кожите на потребителите и тя трябва да се съобрази с реалността.

 3. Анонимен
  #77

  Е ба ти частния бизнес . Прекараха държавата с десетократно по-високи цени. Сега ще си духат пропилерите. Ако им харесва може и друго.

 4. Анонимен
  #76

  75, 97г. ще я изживеем не заради правителството на Орешарски, а заради лумпените, които ни докараха крадлив дедо и Мутрата! Правителството на Орешарски е поставено пред свършен факт. Ако не предприеме някакви социални мерки ще си замине много по-бързо от това на Мутрака!

 5. Анонимен
  #75

  Орешарски много обещава и раздава на циганите, на гърба на нас данъкоплатците! СИГУРНА СЪМ, ЧЕ ЩЕ СИ ИЗПЪЛНИ ОБЕЩАНИЯТА И ТО...МНОГО ЛЕСНО ЩЕ БУТНЕ ВАЛУТНИЯ БОРД - И..ГОТОВО! 500 лева - 1 долар! ще раздава, ще раздава....не по 300, а по 1000лева /ама с тях един хляб я купиш, я не!/ И НАКРАЯ НАЙ-НАГЛО ЩЕ ОТЧЕТЕ, ЧЕ СИ Е ИЗПЪЛНИЛ ОБЕЩАНИЯТА! Благодаря на българите, които гласуват за БСП! благодарение на тях ще преживеем отново97г.

 6. Анонимен
  #74

  73, ако бяхме нормална държава, щеше да има пълно разследване на енергийната мафия и кой каквито ги е надробил да си плати сметката. Това обаче на всички ни е ясно, че няма как да стане в страната на мафията. Затова аз мисля, че рано или късно тая сага ще свърши по-скоро със строшени глави, типично за една африканска държава, каквато е България.

 7. Анонимен
  #73

  това значи след 6 месеца увеличение петорно!

 8. Анонимен
  #72

  За простите и необразовани хора тока трябва да бъде по 8ст. за кВт, а за умните и можещите по 30 ст за кВт.

 9. Анонимен
  #71

  И 69, на всички като тебе много скоро ще им палиме свещи!

 10. Анонимен
  #70

  69, като искаш да ти е скъпо, да ти го вдигнат на тебе 100 пъти! Проста гербаджийска мутра!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.