Поевтиняване на газа с 9.3% предлага "Булгаргаз"

Поевтиняване на газа с 9.3% предлага "Булгаргаз"

Природният газ да поевтинее с 9.3 процента от 1 януари 2013 г., предлага общественият доставчик "Булгаргаз". В понеделник държавното дружество внесе в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заявлението си за новите цени на синьото гориво през първото тримесечие на следващата година.

Предложението е новата цена да е 660.64 лв. за 1000 куб. м без акциз и ДДС. Намалението от 67.70 лв. в сравнение с действащата цена, е в резултат на договорените с руската страна по-ниски доставни цени на природния газ и благоприятните условия на пазарите на петролни деривати и алтернативни горива.

Предложената цена съдържа 2 % надценка - 12.42 лв. на 1000 куб. м и 7.58 лв. на 1000 куб. м за възстановяване на недовзет от "Булгаргаз” приход от предходни периоди, съобщават от дружеството.

Така доставчикът предлага малко по-голямо от прогнозираните през миналата седмица от изпълнителния му директор Димитър Гогов намаление на цената с 9 процента. Крайното решение за цената обаче е на ДКЕВР, която трябва ад реши как да отнесе поевтиняването към цената на парното и топлата вода, тъй като 70 процента от топлофикациите у нас работят на газ и цените им пряко се влияят от тези на синьото гориво.

Коментираните досега поевтинявания на парното са в рамките на 5-7, дори и 9 процента, но надали намалението при газа ще бъде директно съотнесено към цената на топлинната енергия.

Споделяне

Още от Бизнес