Поевтиняването на газа ще е под един процент

Поевтиняването на газа ще е под един процент

Поевтиняването на природния газ от 1 октомври 2010 г. ще е под едни процент, става ясно от доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) с проект на решение за тарифата на суровината през четвъртото тримесечие, публикуван в четвъртък.

Заявлението на обществения снабдител “Булгаргаз“ бе за намаляване на цената с 1.36 процента, а премиерът Бойко Борисов изчисли, че то е ще поне един процент. От ДКЕВР пък първо смятаха, че ще намерят допълнителни резерви в “Булгаргаз“ за по-сериозно сваляне на цената. После председателят на комисията Ангел Семерджиев каза, че поевтиняването ще е символично и сега проекторешението на регулатора доказва думите му.

Причината за по-малкото от исканото от държавната газова компания поевтиняване е, че ДКЕВР е решила да включи в цената и недовзетия ѝ приход за първите две тримесечия на годината. Става въпрос за разликата, която се получава от това, че регулаторът не даде на “Булгаргаз“ исканото от тях увеличение в тези два периода, а по-ниско. Каква е сумата на недозветия приход, вкарана в сегашните цени, от документа не става ясно, тъй като цифрите в него традиционно са заменени с точки.

По обявени от “Булгаргаз“ данни недовзетия им приход от определяни по-ниски от реалните цени възлиза на 78 млн. лв., но сумата бе оспорена от ДКЕВР и Семерджиев бе заявил, че става въпрос за доста по-малка цифра.

Така според проекта на решение на енергийния регулатор цената на природния газ за четвъртото тримесечие на 2010 г. ще е 537.40 лв. за 1000 куб. м без ДДС при поискана от “Булгаргаз“ тарифа от 535.10 лв. без ДДС за 1000 куб. м.

Спрямо действащата цена предложеното от газовата компания намаление е 7.40 лв., а изчисленията на ДКЕВР са за поевтиняване с 5.10 лв.

Така падането на цената ще е около 0.9 на сто, което и ще оправдае прогнозите на Семерджиев за запазване на цената на парното и топлата вода.

За сравнение от 1 юли 2010 г. газът поскъпна с 25 процента.

Докладът за новата тарифа ще бъде разгледан на открито заседание на комисията на 28 септември.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?