Поевтиняването на тока било законно дори и бившата шефка на ДКЕВР да е без висше

Юлиана Иванова

Решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за поевтиняване на тока с 6-7 на ст ото 5 март е легитимно, дори и тогавашният председател в оставка на регулатора Юлиана Иванова да е нямала диплома за завършено висше образование. Това коментира в понеделник пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев по повод изнесената от депутата от БСП Михаил Миков информация, че Иванова е махната от комисията не толкова заради разкритието, че нейна фирма е продавала незаконно цигари в интернет, а защото няма ценз.

Според формалните изисквания на Закона за енергетиката шефът на ДКЕВР трябва да има завършена магистратура и 10 години стаж, от които най-малко три в енергетиката или ВиК услугите. По думите на Миков Иванова, която преди да оглави регулатора работеше за немската RWE, няма висше образование. Самият Добрев обяви в понеделник, че не е виждал дипломата на Юлиана Иванова, но не обясни как така на висши постове в държавната администрация се назначават хора, без да приложат документа си за завършено образование.
При назначението на Иванова обаче от ведомството на Добрев изпратиха справка, според която Юлиана Иванова е инженер по топло-ядрена енергетика от Техническия университет в София.

В петък вечерта правителството взе неприсъствено решение да смени Иванова със зам.-министъра на икономиката Евгения Харитонова, която допреди това бе член на ДКЕВР и тя обяви номинацията на Иванова за шеф на регулатора и твърдеше, че тя има инженерно образование.

Решението за цените обаче е легитимно, защото то е колективно и за да е законно трябва да е взето с четири гласа на седмината членове на ДКЕВР. Поевтиняването е одобрено от шестима от членовете, затова дори и гласът на Иванова да се счита за невалиден, то пак са налице достатъчно гласове, каза Добрев.

В отговор на въпрос той коментира, че в момента в страната потреблението на електроенергия е много ниско - през вчерашния неделен ден то отново е паднало до 3300 – 3400 мегавата. Затова централите работят на минимум. По повод твърдения за внос на електроенергия в страната Добрев каза, че не знае дали има такъв, но в момента енергията в чужбина е по-евтина, отколкото българската. Ако има внос, то той е за свободния пазар, тъй като предприятията имат възможност да избират откъде да се снабдяват с енергия. За битовите потребители не се внася енергия отвън, заяви министърът в оставка. Той каза, че след оттеглянето си си “тръгвам към семейството“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес