Поевтиняването на тока пожали електроцентралите, отнасят го ЕРП-тата

Решението за сваляне на цените с 6-7 на сто било “най-компромисното“, но важи до 1 юли

Снимка: БГНЕС

Планираното поевтиняване на ток с 6-7 процента от 5 март няма да промени нищо в производството на електроцентралите и квотите им за регулирания пазар, то ще е изцяло за сметка на електроразпределителните предприятия (ЕРП). Това стана ясно в понеделник по време на общественото обсъждане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на проекта за новите цени на електроенергията. Те ще бъдат разгледани отново на закрито заседание във вторник преди да се вземе окончателното решение, което влиза в сила веднага.

В петък ДКЕВР изчисли, че цените на ЕВН падат средно със 7.28%, на ЧЕЗ - 7.17%, а на “Енерго-Про“ ‐ с 6.22%. Намеренията на комисията са да поевтини дневната енергия между 5.3 и 5.84 на сто, а нощният ток - между 8.81 и 14.62%. Според вида потребление от домакинствата сметките може да намалеят с повече от 7 процента, ако се ползва повече нощна енергия, и с 5 процента при консумация основно на дневен ток, изчисли Валентин Терзийски, представител на Браншовата камара на енергетиците, след заседанието.

На публичната дискусия в понеделник регулаторът потвърди намерението си да ореже технологичните загуби на ЕРП-тата от сегашните 15 процента на 12%, тъй като реалните им разходи били по-ниски от признатите в цените. От тази мярка най-потърпевш е доставчикът за Североизточна България “Енерго-Про“, тъй като отчетените от него технологични загуби през 2012 г. са 14.14 на сто, докато на ЕВН и ЧЕЗ действително са малко под 12 процента.

Намалени са и цените за пренос през мрежата ниско напрежение на ЧЕЗ с близо 15 на сто, на ЕВН – с 13.26 на сто, за “Енерго-Про“ - с 14.44 процента.

От регулатора обаче признаха, че сметките са направени до 1 юли, когато по принцип е регулаторният период, и че не могат да се ангажират с прогнози какво се се случи тогава с цените на електроенергията. Ще работим в посока да няма последващо увеличение на цените на електроенергията, обясни Лили Младенова, експерт в регулатора.

Нищо не се променя в енергийния микс за регулирания пазар, заяви председателят на ДКЕВР в оставка Юлиана Иванова по повод изявлението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев от предишната седмица, че от гарантирани продажби за бита ще бъдат отрязани най-скъпите въглищни електроцентрали на бизнесмена Христо Ковачки – ТЕЦ “Бобов дол“, “Марица 3“, “Димитровград“ и “Брикел“. Това провокира миньори от дружествата, захранващи тези ТЕЦ, които също са на Ковачки, да обявят протести пред ДКЕВР във вторник, тъй като може да останат без работа.

Добрев смяташе да се увеличи делът на тока от АЕЦ “Козлодуй“ за сметка на тези ТЕЦ-ове, но според експерти това щеше да затрудни финансово ядрената централа. По повод запазване на квотите на електроцентралите Иванова коментира, че това не са били изчисления на комисията. Тя също така изрази надежда да няма протести на миньорите, при положение, че за тяхната работа нищо не се променя.

Мога да ви гарантирам, че решението, което сме взели за намаление на цените, е най-компромисното, заяви Иванова. Според нея то крие възможно най-малко опасности за някакви технологични аварии и няма опасения за баланса на енергийната ни система.

Анализът, който сме направили, показва, че намалението на цените сега няма да предизвика сериозни затруднения за която и да е от компаниите, посочи Лили Младенова.

Не на същото мнение обаче са представителите на ЕРП-тата, според които ще претърпят загуби от намалението на технологичните им загуби при преноса на енергията

Намалението на технологичните разходи на дружествата от 15 на 12 процента, но без да се свалят разходите за инвестиции, ще бъде във финансова тежест за ЧЕЗ, коментира на заседанието Зорница Генова, представител на компанията, снабдяваща Западна България. По думите ѝ продължава и кръстосаното субсидиране между цените на енергията за бита и за бизнеса.

От “Енерго-Про“ поискаха от ДКЕВР да преосмисли намаляването на технологичните разходи до 12 на сто, тъй като тяхната електроразпределителна мрежа е предимно въздушна, което прави техните загуби по-високи от определените от комисията стойности.

Либерализацията на пазара от 1 юли не означава автоматично поевтиняване на енергията, защото остават скъпите източници на енергия, които по закон трябва задължително да се изкупуват от НЕК и това няма как да не окаже влияние върху цените на енергията както за бита, така и за индустриалните предприятия, коментираха на заседанието представителите на енергийния бизнес.

 

Като решение, което очевидно не е дългосрочно, определи свалянето на цените на тока по този начин бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

 

ДКЕВР намалява само парите за инвестиции в мрежата средно и ниско напрежение и те “стават изключително ниски, като ги сравните с европейските, докато цената на мрежата високо напрежение например е една от най-високите европейски“, коментира Трайков пред БНР. По думите му причината да се пипат само разходите на ЕРП-тата, но не и таксите на НЕК е, че държавната компания трябва да финансира проекти като АЕЦ "Белене" и хидровъзела "Цанков камък".

 

Ексминистърът обясни още, че свалянето на технологичните загуби на ЕРП-тата под 12 на сто при признати 15 процента е ставало за сметка на инвестиции, които регулаторът не е признавал в цената за потребителите. “ДКЕВР признава само една малка част от инвестициите, но дружествата все пак ги правят, защото от това си намаляват технологичните загуби по-бързо, отколкото изисква ДКЕВР. Преди 7-8 години например технологичните разходи бяха около 20 до 25 процента. В момента са два пъти по-малко, около 12. И за да се стигне до този момент, са били необходими стотици милиони левове инвестиции“, каза Трайков.

 

Според него ситуацията в енергийния ни сектор може да се подобри значително и ако се намали таксата, която търговците плащат на НЕК за да изнасят ток от страната. Тази тарифа товари цената на електроенергията за външния пазар и я прави неконкурентна, не се търси и например в неделя се стигна до спиране на въглищни мощности заради изключително ниския експорт на ток. По думите на Трайков тази такса е имала смисъл при високите цени на свободния регионален пазар като защита за ниската себестойност на енергията. Сега обаче тя пречи, но не се намалява или маха, за да може НЕК за си осигурява приходи за покриване на заемите за “Белене“ и “Цанков камък“, стана ясно от обясненията на бившия министър.

 

В момента за пренос на ток за износ таксата е 17.52 евро за мегават и според специалисти тя е много висока в сравнение с подобни тарифи на съседните държави, а в повечето европейски страни такава въобще няма.

Споделяне

Още по темата

Още от България