Спешно направен от ДКЕВР анализ на разходите в енергетиката сочи:

Поевтиняването на тока ще е под 8% и вероятно от 5 март

Бизнесът притеснен, че новите енергийни правила граничат с анархия

Поевтиняването на тока ще е под 8% и вероятно от 5 март

Под 8 процента ще е евентуалното намаление на цената на тока и се очаква да влезе в сила от 5 март, а не от 1 март. Това стана ясно от изявление на председателя в оставка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Юлиана Иванова и две съобщения на регулатора в четвъртък. Притиснати от политиците и дори от прокуратурата за потушаване на масовото недоволство от декемврийските сметки, ДКЕВР заявиха, че правят спешно анализи на разходите и технологичните загуби в енергетиката, за да изчислят с колко ще поевтинее токът. Такова намаление от 1 март бе обещано от енергийния министър в оставка Делян Добрев в сряда, когато парламентът гласува в спешен порядък законови промени.

Последните изменения, приети под натиска на уличните протести, бяха обнародвани в четвъртък в извънреден брой на Държавен вестник, след като ден по-рано в нарушение на процедурните си правила Народното събрание гласува на първо и на второ четене поправки в Закона за енергетиката. Те разрешават на ДКЕВР да променя цените на тока по всяко време, а не само веднъж годишно – от 1 юли. На регулатора бе дадено право да прави това по съкратена процедура и новите цени да влизат в сила още в същия ден на одобряването им. Колкото и да е съкратена, обаче, законовата процедура изисква обществено обсъждане, поради което окончателното решение - дори то да е предрешено, няма как да е факт в петък.

Бизнесът притеснен, че новите енергийни правила граничат с анархия

Представителите на бизнеса изразиха в четвъртък сериозната си загриженост за качеството на приеманите спешни законови промени в последните дни от работата на Народното събрание. По-специално страховете им са, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) получава прадо да променя цените на тока, когато си реши, без да са разписани случаите, в който може да предприема такива стъпки. Това ѝ позволява да наруши всички останали разпоредби в Закона за енергетиката и граничи с анархията, се посочва в разпратена до медиите декларация на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Още

Обявявайки, че цените ще бъдат намалени от 1 март, Делян Добрев не се ангажира с колко. Изчисленията на премиера в оставка бяха за поевтиняване с 8 на сто, но сега се оказва, че цените ще бъдат свалени с по-малко.

“Не мога да кажа с точност дали от 1 март ще паднат цените на тока, това може да стане на 2-ри, 3-ти март, може и на 4-ти март т.г. Не искам да се ангажирам сега с прогнози, но намалението ще бъде под 8 на сто”, каза Иванова преди заседание на парламентарната икономическа комисия, която обсъжда допълнителни мерки срещу високите цени на тока.

Към 20 ч. в четвъртък ДКЕВР съобщи, че на 1 март ще обяви на сайта си доклада и проекта за промяната на цените. Общественото обсъждане е насрочено на 4 март, до 5 март е срокът за становища по проекта, а окончателното решение ДКЕВР ще вземе на 5 март на закрито заседание.

Така за много кратко време регулаторът трябва да анализира информация относно отчетените нива на технологични разходи на електроразпределителните предприятия и да определени новите им целеви стойности. Свалянето на технологичните разходи на ЕРП-тата се очаква да натисне цените на тока надолу, след ката Добрев обяви, че в момента на дружествата се признават 15 на сто загуби, а те били реално около 11 на сто. Регулаторната рамка действително позволява на хартия признаване 15 на сто загуби на дружествата, но според тях реално са им определени по-ниски разходи, които са близки до реалните, така че на този резерв не може да се разчита съществено.

Надеждите са по-сериозно влияние да окаже преразпределяне на квотите произведена електроенергия от различните видове електроцентрали, като се извадят скъпите въглищни централи. Затова ДКЕВР е поискала допълнителна информация от НЕК и Електроенергийния системен оператор (ЕСО) относно възможни промени на определената разполагаемост за регулирания пазар. От НЕК вече са предали на 20 февруари данни за текущото изпълнение на различните квоти от централите за регулирания пазар.

Регулаторът очаква информация и АЕЦ “Козлодуй”, ТЕЦ “Варна”, ТЕЦ “Бобов дол” и ТЕЦ “Марица 3” възможно ли е да променят разходите за собствени нужди.

Костов: Проблемът може да се изнесе от едно място на друго

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов обаче предупреди, че има риск при намаляването цените на тока проблемът да се изнесе от едно място и да се внесе на друго. Пред БНТ той обърна внимание върху тежкото финансово състояние на Националната електрическа компания (НЕК), което бе причина за предишно увеличение на цените с 13%. Сега възниква опасност банки кредиторки на НЕК да се почувстват засегнати и да предявят искания към компанията, коментира Костов.

Според него проблем е и това, че решението за новите цени се взема от орган, чиито членове са в оставка и не носят отговорност за това какво ще се случи занапред в енергийния сектор.

Ние настоявахме да се "атакува" тази част от цената на електроенергията, която е по-голямата – около 60% от цената са пари, които се плащат за право на достъп до мрежата, за пренос на електроенергия, каза лидерът на ДСБ. Според него на пример в цената не бива да се признават кражбите на електроенергия, за да се принудят ЕРП-тата да се борят с тях. “Не се нормират загубите в мрежата по европейски стандарти, а по някакви български, за да принудени да намалят загубите по мрежата", поясни той.

Костов не намира обяснение защо декемврийските сметки за ток на много потребители са със 100-150 процента по-високи при положение, че цената от 1 юли се е повишила само с 13 на сто.

"И аз гледам сметките си и виждам този феномен, но как точно се стига до него... надявам се контролните органи, които влязоха в ЕРП-тата и изобщо в системата, да
намерят отговор на този въпрос, защото с публичната информация, с която разполагаме, която ние можем да добием в Народното събрание, отговор не може да се получи", каза Иван Костов.

Двутарифната скала на БСП отложена

След като в предишните два дни икономическата комисия в парламента ударно прие поправки в енергийния закон, в четвъртък тя отложи предложени на депутата от Коалиция за България Михаил Миков корекции в същия документ, според които ДКЕВР трябва да определи какви са базовите потребности на гражданите от електроенергия и според тях да се въведат цени за потребление до 75 киловатчаса дневна енергия и до 100 киловатчаса нощна енергия. Според Миков това ще стимулира нощното потребление.

До преди приватизацията на електроразпределителните дружества в края на 2004 г., в изпълнение на тригодишния график за вдигане на цените на тока по искане на Световната банка, имаше две тарифи за дневната електроенергия – и по по-евтината се плащаше консумация именно до 75 киловатчаса.

Гласуването на идеите на БСП обаче бе отложено за неизвестно време. Председателят на икономическата комисия Мартин Димитров заяви, че нито едно от предложенията на социалистите няма да направи животът на хората по-добър. ЕК може да ни глоби заради тези мерки, заяви Димитров. “Хората ви пометоха, а вие ми говорите за санкции”, отвърна му Ангел Найденов от БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?