Поевтиняването на жилищата в София се е забавило в края на 2011 г.

Спадът на средните пазарни цени на жилищата в София е продължил да се забавя през последното тримесечие на миналата година, сочи анализ на агенцията “Райфайзен Имоти”.

Жилищата в столицата са поевтинели с още 1% през последните три месеца на 2011 г. спрямо същия период на 2010 г. За сравнение, през третото тримесечие беше отчетено годишно понижение на цените от 6.8%, през второто тримесечие намалението беше 10.1%, а през първите три месеца на годината – 9.4%.

В периода октомври-декември 2011 г. спрямо предходното тримесечие обаче средните пазарни цени на продадените жилища в столицата отбелязват ръст от 4.8%, след като през третото тримесечие беше регистриран спад от близо 4 на сто, посочват експертите.

Това не означава непременно, че е настъпил обрат в общата тенденция на понижение на цените, тъй като през последното тримесечие на годината обикновено се сключват отлагани във времето сделки, пише в доклада.

В Пловдив средните пазарни цени за продажба на жилищни имоти през четвъртото тримесечие на 2011 г. са намалели с 10.5% спрямо същия период на 2010 г., докато във Варна годишният спад е 5,2%. На тримесечна база индексът отчита почти еднакви изменения на средните цени на жилищата и в двата града – намаление от 4.3%.

Консултантите посочват още, че потенциалните купувачи избягват жилищата на партер и на последен етаж в многофамилните сгради. Според тях подобни имоти са почти непродаваеми.

Същото се отнася и за апартаментите с нефункционално разпределение и различни скосявания, както и жилищата, около които липсва инфраструктура.

Според експертите обаче завършването на втората линия на софийското метро и продължението на първата линия ще съдействат за увеличението на стойността на жилищните и всички други имоти в близост до тях.

Споделяне

Още от Имоти

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?