“Поглед” обезглавен заради публикация за “Труд”

 “Поглед” обезглавен заради публикация за “Труд”

Безпрецедентна чистка във вестник “Поглед”, орган на Съюза на българските журналисти (СБЖ), е станала на 17 октомври. Заради статия за учителската стачка, озаглавена ““Труд” отново се изходи върху вентилатора”, са уволнени главният редактор Евгени Станчев, първият зам.-главен редактор Тодор Токин и зам.-главният редактор Румен Леонидов, съобщиха от СБЖ.

Решението за санкцията е било взето от управата на СБЖ, който е наследник на едноименния казионен комунистически орган. Уволненията са мотивирани с  “неспазване на професионални критерии и етични норми и уронване престижа на СБЖ”.

Скандалната статия в “Поглед” е посветена на начина, по който медиите отразяват учителската стачка. “Такава публична "свирка" на властта" отдавна не бяхме виждали - трудовачките по магистралите могат само да се учат на занаят от "репортерските екипи" на най-масовия всекидневник”, се казва в подзаглавието.

Председател на СБЖ е Милен Вълков, бивш шеф на БТА и настоящ член на Съвета за електронни медии от квотата на президента Първанов. Издател на в. “Поглед” е Петьо Блъсков, който все още се води и главен редактор на в. “Монитор”, макар че според журналисти, делата във вестника се движат изцяло от новия собственик на вестникарската група Ирена Кръстева.

Уволнените от “Поглед” твърдят, че решението е взето “абсолютно тоталитарно”.

Новината за “обезглавяването” на седмичника се коментира усилено сред навикналата на какво ли не българска журналистическа гилдия. От “Поглед” твърдят, че в случая не става дума за поръчка от страна на властта, а на главния редактор на в. “Труд” Тошо Тошев, чийто вестник се почувствал най-засегнат от публикацията.

Във въпросната статия, излязла на 15 октомври т. г., са препечатани или цитирани и други материали от български всекидневници, посветени на учителската стачка. Целият блок е сложен в рубрика “Между перото и баданарката”.

“Текстът предизвика силен смут и възмущение в журналистическите среди с обидните квалификации и вулгарна лексика, които накърняват достойнството на журналистическата професия с нарушаване на добрия тон и благоприличието”, е позицията на СБЖ.

Споделяне

Още по темата

Още от България