Погледът отвън: Националисти в правителството на страна, разяждана от корупция

Снимка: БГНЕС

Включването на националисти в третия кабинет на Бойко Борисов и бъдещето на съдебната реформа са основните акценти на световните медии, които отразяват ситуацията в България.

"Българският консерватор Бойко Борисов, предложен за премиер за трети път, включи двама крайнодесни водачи в състава на бъдещото си правителство, съставяйки необичайна коалиция, която се очаква утре да бъде утвърдена от парламента", посочва Франс прес.

Агенцията отбелязва, че след продължили няколко седмици преговори след парламентарните избори на 26 март двама от тримата лидери на националистическата коалиция "Обединени патриоти" получават вицепремиерски пост.

Един от тях - Красимир Каракачанов, смятан за най-умерен от ръководителите на крайната десница, получава поста на министър на отбраната. Валери Симеонов, министър без портфейл, ще отговаря за икономическата и демографската политика, пише Франс прес. И добавя, че "Обединени патриоти" получават още две от общо 18 министерски кресла - на околната среда и на икономиката, макар титулярите да са по-известни като експерти, отколкото като националистически активисти.

Националистите смекчиха риториката срещу малцинствата

Формация "Обединени патриоти" афишира проевропейска и пронатовска линия и смекчи риториката си срещу ромското и турското малцинство, като наред с това остава твърдо против приема на мигранти, отбелязва АФП.

Лидер на ВМРО, "най-старата българска националистическа партия", и бъдещ министър на отбраната казал за Франс прес, че се чувства "близък до политиката на (унгарския премиер) Виктор Орбан, тъй като тя отстоява интересите на Унгария в Европейския съюз".

Небивалото досега участие на националистите, завършили трети на парламентарните избори, ще осигури на Бойко Борисов парламентарно мнозинство от 122-ма от общо 240 депутати.

Изпълнителната власт може да разчита също на подкрепата на популистката партия "Воля" (с 12 депутатски места) и, в по-малка степен, на партията на турското малцинство ДПС (26 депутати), пише Франс прес.

Съдебната реформа – ключова за България

Бившият министър на правосъдието Екатерина Захариева оглавява външното министерство, но ще бъде и вицепремиер, отговарящ за съдебната реформа - ключов залог в страна, разяждана от корупцията, където дълбоките промени, изисквани от Брюксел, се бавят. Националистите, които за първи път ще участват в управлението на балканската страна, получават постове на заместник-министри, както и министерствата на отбраната, икономиката и околната среда, посочва Ройтерс.

Агенцията смята, че новото правителство, което се очаква да получи вот на доверие в парламента утре, ще спазва ангажиментите на София към ЕС и НАТО, и ще работи за увеличаване на доходите в най-бедната страна членка на Евросъюза.

Едно от ключовите предизвикателства пред кабинета ще е успешното шестмесечно българско председателство на Европейския съвет, което започва от януари догодина, когато в съюза ще се водят дебати за неговото бъдеще и преговори по условията за излизането на Великобритания от ЕС, подчертава Ройтерс. И добавя, че Борисов предложи бившия си министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова за министър на българското председателство.

Ройтерс също отбелязва, че "Обединени патриоти", които в предизборната кампания са използвали силно антимигрантска и антитурска риторика, са смекчили значително тона, което се очаква да уталожи безпокойството в ЕС, изправен пред нарастваща подкрепа за крайнодесния популизъм, допълва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?