Оградата ни е по-добра от оградата ви

Погледната от въздуха бодливата тел по границата с Турция е "впечатляваща"

Снимка: БГНЕС

Ангел Найденов използва един от последните си дни като военен министър, за да представи пред обществеността (все още) почти завършената ограда по част от границата с Турция, която трябва да помогне в отразяването на бежанския поток към България. Съоръжението бе разкритикувано от Европейскатаа комисия и правозащитни организации, а се оказа и леко безсмислено, тъй като желаещите да влязат на наша територия смениха маршрутите. То обаче ще остане в историята като едно от материалните свидетелства за управлението на кабинета "Орешарски".

 

"Няма друга структура, която би се справила с изграждането на защитното съоръжение на границата, в тези условия, за толкова време и при тази цена", заяви Ангел Найденов от граничната бразда, визирайки усилията на българските войници.

 

Той даде за сравнение изграждането на 10 км защитна ограда в Гърция, в равна местност по течението на река Марица, която е била монтирана за 9 месеца при цена малко над 9 млн. лева.

 

"Тук, по тази операция са реално всички довършителни работи, монтаж на 30 км защитно съоръжение за 5 месеца на стойност 7 711 843.24 лева. Според мен данните са красноречиви", заяви Найденов, цитиран от "Фокус".

 

Според първоначалните планове оградата трябваше да бъде готова до края на февруари, а впоследствие срокът бе изместен до началото на май. Оградата още не е завършена до край и е съмнително дали това ще стане в оставащите дни на правителството.

 

"С вицеадмирал Румен Николов (началник на отбраната) и с генерал-майор Андрей Боцев (командващ Сухопътните войски) имахме възможност да прелетим по протежение на оградата. Признавам си, че наистина гледката е впечатляваща. Тази ограда не ме кара да изпадам във възторг... Това е съоръжение, което възпрепятства нелегалното преминаване на зелената граница и преминаването на наша територия на чуждестранни граждани. Това е съоръжение, чиято цел е да ги пренасочи към пунктовете, откъдето могат легално да минат на територията на България по начина, по който това се прави във всяка една друга държава", заяви още Ангел Найденов.

 

Строителството на съоръжението мина със серия скандали, свързани с избора на фирмите, които доставиха материалите, цените и сроковете.

 

"Абсолютно ненужно, злонамерено реализацията на тази задача беше съпътствана от скандали. Имаше редица проверки, които потвърдиха отговорността, с която са се отнесли Сухопътните войски към реализацията на тази задача", коментира Найденов.

 

В сряда оградата бе "почетена" и с публикация във Франс прес под заглавие "България: ограда от бодлива тел на пътя на бежанците към Европа".

Споделяне

Още по темата

Още от България