Поголовни смени по върховете на държавните енергийни фирми

Георги Христозов напуска Мини "Марица Изток", начело на НЕК и ЕСО се връщат познати лица

Поголовни смени по върховете на държавните енергийни фирми

Поредица от смени в бордовете на директорите на четири държавни енергийни дружества е извършена от техния собственик – "Българския енергиен холдинг". С постовете си се разделят шефовете на "Националната електрическа компания" (НЕК) и "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО). Промени има и в управата на Мини "Марица Изток" и ТЕЦ "Марица Изток 2", която преди ден бе обявена за най-замърсяващото околната среда промишлено предприятие в Европа.

От държавната енергетика си тръгва емблематичният представител на БСП Георги Христозов, който стана особено популярен с това, че е най-богатият човек от назначенията на правителството на Пламен Орешарски. Само през миналата година Христозов, който бе председател на директорите на самия БЕХ прибави нов милион към сметката си и тя набъбна до 4.5 млн. лв. Той бе махнат от БЕХ от служебния министър Васил Щонов, но остана в управата на Мини "Марица Изток", откъдето обаче сега си тръгва заедно с Георги Златев.

На тяхно място влизат Диян Червенкондев, който бе депутат на ГЕРБ в по-предишния парламент и членуваше във временната комисия за АЕЦ "Белене", и Николай Диков. Андон Андонов запазва позицията си в борда на директорите на Мини "Марица Изток“. Кой от тях ще оглави дружеството ще стане ясно след провеждане на заседание на Съвета на директорите.

От върха на НЕК си тръгва Екатерина Истаткова, която бе назначена за шеф на компанията през февруари 2014 г. и оцеля при служебното правителство на Георги Близнашки. Сега постът ѝ се заема от Петър Илиев, който е дългогодишен служител на електрическата компания. Той бе зам.-шеф на НЕК, но бе отстранен от Истаткова.

Начело на ЕСО се връща Иван Йотов, който вече е ръководил мрежовия оператор по времето на предишното управление на ГЕРБ. В новия управленски екип влизат още Димитър Вълчанов и Милко Милков.

В държавната ТЕЦ "Марица Изток 2“ също са направени промени и Михаил Митков се заменя с Диян Димитров.

Смените в държавните енергийни дружества се обясняват с целта за подобряване на тяхното управление и стабилизиране на финансовото им състояние. Те ще влязат в сила от деня на вписване в Търговския регистър към Агенцията по вписвания.

Засега без промени остават ръководствата на "Булгартрансгаз", "Булгаргаз" и АЕЦ "Козлодуй". Шефът на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков най-вероятно ще запази поста си, тъй като бе назначен още по времето на първия кабинет на Бойко Борисов и оцеля при следващите две служебни и едно редовно правителства. В АЕЦ "Козлодуй" Щонов върна през септември директора от времето на ГЕРБ Димитър Ангелов. "Булгаргаз" се ръководи от Дафинка Янкова, която бе назначена от кабинета "Орешарски" през декември 2013 г.

Споделяне

Още от Бизнес