Погребаха 8-годишната Александра, трагедията с удушеното дете потресе Поморие

Семейството на задържаната съседка не вярва тя да е убийца

Погребаха 8-годишната Александра, трагедията с удушеното дете потресе Поморие

Стотици се събраха в гробищния парк в Поморие, където в неделя бе погребана 8-годишната Александра, за чието убийство преди два дни е задържана съседката Атанаска Георгиева.

В момента заподозряната е в следствения арест, след като преди ден е направила самопризнания. Преди убийството двете с Александра са си говорили около 2 часа, след което, ядосана от думите на детето по адрес на племенниците си, Атанаска я удушила.

Разследващите са установили, че тя може би има психични отклонения и затова са назначили психологична експертиза.

Срещу нея е повдигнато обвинение за умишлено убийство. Дали Георгиева ще остане в ареста, ще решава в понеделник Бургаският окръжен съд.

Атанаска Георгиева е третата задържана по случая, след като първоначално бяха отведени за разпит в РПУ-Поморие Северина Димитрова - съпруга на хотелиера Веселин Тошев и сестра на Атанаска, и майка ѝ Светлана. До момента обаче обвинението е само срещу Атанаска, потвърди Калина Чапкънова, административен говорител на Окръжна прокуратура-Бургас, предаде БНР.

"На този етап мога само да ви кажа, че има разкрит извършител и повдигнато обвинение. Да, на един човек", каза тя.

По неофициални данни, Атанаска и Северина са дъщери на Светлана Димитрова. Жените са от Златоград. Атанаска е наела таванското помещение в същата кооперация, в която живее и семейството на малката Александра. Там в събота след 19 часа полицаите откриха тялото на детето, което изчезна на 10 април след училище. Най-вероятно момиченцето е било задушено с найлонова торба.


Трагедията шокира жителите на Поморие.


Разследването продължава. Очакват се резултатите от аутопсията на 8-годишната Александра Тодорова. Институциите в Бургас не дават официална информация за разследването и повдигнатото обвинение за убийство срещу Атанаска Георгиева.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви в неделя пред БНР, че в този трагичен случай не става дума за отвличане за откуп и призова да не се политизира.

"Мисля, че достатъчно конкретна информация се съдържа в това, че са битови причини. По този начин съвсем целенасочено се изключват всякакви варианти за финансово-икономически отношения и други версии, които се издигнаха, неясно за мен откъде в публичното пространство. Всеки случай това не е информация, която е изтекла от Министерството на вътрешните работи. А вече по какви оперативни версии сме работили и какви способи сме приложили, това е съвсем друга тема. Няма такива факти, казвам го като професионална фигура, като оперативен работник, че за мен версията за откуп, версията за генериране на финансов ресурс вследствие на липсата на детето по-скоро е била с цел отвличащи вниманието ни действия. С оглед насочване на разследването в друга насока.

Мога да потвърдя, че е имало опити, така го тълкувам аз, ние да бъдем насочени в грешна посока. Така или иначе от самото начало сме работили по абсолютно всички версии, които могат да бъдат издигнати при един такъв казус", каза главният секретар на МВР.

Роднините на Атанаска Георгиева не вярват тя да е извършителят. Собственикът на хотела, който бе щурмуван в събота от полицията, обмисля да съди МВР.

Светлана Димитрова, майката на задържаната за убийството на първокласничката от Поморие Атанаска Георгиева, твърди, че дъщеря ѝ не е убийца.

Атанаска живее под наем, плащан от майка ѝ, в таванското помещение, където на 12 април беше намерен трупът на малката Александра.

Тя е третата дъщеря на Светлана Димитрова, а със сестра ѝ Северина са от два различни брака. Светлана си обяснява обвинението срещу дъщеря ѝ с това, че не е местна и живее над семейството на детето. Не вярва, че трупът е намерен там.

Искам да видя снимка, защото горе са 8 тавански помещения, едното което е празно, необитаемо е, боклуци, каза Светлана.

Другата ѝ дъщеря, Северина, съпруга на хотелиера Веселин Тошев, чийто хотел беше щурмуван, също не можа да намери обяснение защо тя е била задържана. По думите ѝ полицаите са действали грубо, а майка ѝ била заплашвана с пистолет. Тя също не вярва, че сестра ѝ е извършила убийство.

Веселин Тошев, собственик на хотела, също не можа да намери обяснение за случилото се. Според него бащата на убитата Александра Веселин Тодоров-Германеца може да е искал да го очерни, но не намира смисъл защо. Не разбира и защо са разбивани вратите на хотела, след като е било оказано съдействие от страна на служителите.


Жена ми е направила подробна жалба за това, че са къртили тук врати и най-вече за моралното състояние на моето дете. Тя е млада жена, майка и за децата ми това беше един шок, каза Тошев.

Евгения, по-голямата сестра на Атанаска, се обърна към медиите с призива да спрат с инсинуациите и сравненията. "Пожалете семейството на сестра ми и децата ѝ. Познавам сестра си и не вярвам, че е убийца. Надявам се истината да излезе наяве. Съжалявам и изказвам искрените си съболезнования на родителите на Александра. Аз имам своя версия, но ще се въздържа да я споделя", коментира Евгения.

Споделяне

Още по темата

Още от България