Погребаха с военни почести седмият български военен, загинал в Ирак

С военни почести в четвъртък бе погребан загиналия в Ирак офицерски кандидат Владимир Пашов.

Само министърът на отбраната Николай Свинаров дойде на поклонението пред тленните останки, което бе отслужено в софийската църква "Св. Неделя". Президентът и премиерът, които не са в България, изпратиха траурни венци. Парламентът бе представен от председателя на външната комисия Венко Александров.

На опелото дойдоха и първият зам.началник на Генералния щаб на армията вицеадмирал Петър Петров, зам.началникът на ГЩ ген.лейтенант Атанас Запрянов, началникът на Главния щаб на ВВС ген.лейтенант Димитър Георгиев. Със загиналия си колега се прости ръководството на авиобаза "Враждебна".

По-късно убитият при експлозия на кола бомба в Кербала български военен бе погребан с военни почести в гробищния парк "Малашевци" в столицата. На колене присъстващите почетоха паметта на загиналия, докато във въздуха ехтяха изстрелите от почетния караул, последвани от националния химн.

Офицерски кандидат Пашов беше погребан с пръст от Ирак и свои лични вещи.

По време на траурната церемония бе прочетена заповедта на министъра на отбраната, с която на загиналия се присвоява званието "офицерски кандидат" и посмъртно се удостоява с наградния знак "За вярна служба под знамената" - първа степен. Обявено беше, че командващият многонационалната дивизия "Център-Юг" в Ирак генерал-майор Анджей Екерт награждава посмъртно офицерски кандидат Пашов с медал за доблест.

Военни, колеги, приятели на загиналия и граждани се подписаха в памет на Владимир Пашов в книгата за съболезнования, която бе изложена от 12 ч. в информационния център на военното министерство.

Столичният общински съвет отпусна 5000 лв. на семейството на убития при изпълнение на воинския си дълг.

След опелото министърът на отбраната Николай Свинаров коментира, че след последната загуба българските воннослужещи в Кербала нито са изплашени, нито са демотивирани. Вчера Свинаров изненадващо посети българския батальон в Ирак и на връщане донесе със самолета ковчега с тялото на загиналия български военен. За пореден път изпитвам гордост, че съм министър на отбраната, защото в Ирак се изпълнява професионално една тежка мисия и няма забележки по отношение на българските военнослужещи, каза днес министърът.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?