Погребални агенции се обявиха против договорки на лекари и фирми от бранша

От Съюза на погребалните фирми се обявиха против съвместна дейност между медицински лица и погребални агенции. ”Това е сериозен проблем, с който се борим усилено”, каза Атанас Аргиров , председател на управителния съвет на Съюза на погребалните фирми на форум във Велико Търново.  

В България има приет европейски стандарт за погребалните услуги, където е записано, че не могат да се осъществяват договори за погребални услуги в болнични заведения, социални домове и места, в които се идентифицира покойник. ”Категорично се разграничаваме като членове на съюза от такава практика и се опитваме да работим без да контактуваме с медицински лица”, каза Аргиров.

Председателят на Съюза на погребалните фирми определи хората, извършващи подобна дейност, като хора без никакви нравствени качества и морал. ”Търгуват като изнудват близките”, посочи Аргиров.

”Медицинските лица използват авторитета си, за да насочат близките на покойника към определена фирма или предприятие. Това не е помощ а се прави само с цел комисионна, която е в рамките от 200-300 лева минимум – пари, които ще натоварят близкия на починалия, защото тези пари ще бъдат калкулирани в сметката за погребението”, каза още председателят на съюза.

 Десетки представители на погребални фирми от страната и чужбина се включиха във форума , който се проведе във Велико Търново. Гостите от чужбина са от Холандия, Полша, Турция и Италия. На срещата се обсъди и проектозакона, регулиращ погребалната дейност.  

Споделяне

Още от България