Погребението на Маргарет Тачър ще e на 17 април в Лондон

Погребението на Маргарет Тачър ще e на 17 април в Лондон

Погребението на бившия британски премиер Маргарет Тачър ще се състои в Лондон на 17 април, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на канцеларията напремиера Дейвид Камерън.

В специална декларация Бъкингамският дворец съобщи, че в службата в катедралата "Сейнт Пол" ще участват Кралица Елизабет Втора и съпругът ѝ - херцогът на Единбург.

Ковчегът с тялото на Маргарет Тачър беше изнесен тази нощ от апартамента в луксозния хотел "Риц" в Лондон, където вчера тя почина. Сребрист микробус "Форд" отнесе тленните останки на неизвестно място.

Преди погребението ковчегът на Тачър ще бъде изложен в църква в Уестминстърския дворец (седалище на парламента), а на следващата сутрин ще бъде откаран с лафет, теглен от коне, до катедралата.

Погребалната церемония ще протече с пълни военни почести, но технически няма да бъде държавно погребение, което изисква съгласието на монарха и на парламента. Самата Тачър не пожела такова. И все пак нивото на почестите ще бъде същото като оказаното на принцеса Даяна и на кралицата майка Елизабет.

Ройтерс прогнозира, че погребението на Тачър ще бъде най-грандиозното прощаване с британски политик след държавното погребение на Уинстън Чърчил през 1965 г.

След официалната церемония тялото на покойницата ще бъде кремирано в присъствието само на нейните близки, каквото е било предсмъртното желание на Тачър.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?