Погрешка Тимошенко се извини от името на Русия за газовата криза

Погрешка украинският премиер Юлия Тимошенко се извини от името на Русия пред страните от Европейския съюз за газовата криза от януари 2009 г. заради спора между Киев и Москва за цените на синьото гориво, предаде “Украинска правда“.

“Искам от името на Русия, извинете от името на Украйна, да поднеса извиненията си пред страните, които тогава изпитваха дискомфорт“, каза Тимошенко.

Украинският премиер също така обеща наближаващата Нова година да мине без газови спорове.

“За пръв път Украйна и Русия ще отпразнуват Нова година абсолютно спокойно, всеки вкъщи, а не на летището и не в Москва в “Газпром“, заяви тя.

В последните няколко години газовите договори между двете държави се подписват с условията на взаимни обвинение и нежелание за отстъпки, като през 2008 и 2009 г. още в първите часове на новата година Москва врътваше кранчето за Украйна. Последният път това се отрази върху доставките за целия Европейски съюз и в най-големия студ редица страни, сред които и България, останаха без газ две седмици.

Според руски издания обаче обещанията на Тимошенко може да се окажат и напразни и през декември 2009 г. между двете страни да се разрази нов газов спор. Причина за това може да стане намерението на Украйна рязко да намали доставките си на руски газ, спестявайки от това 1.8 млрд. долара. В подписаното споразумение между двете страни обаче вече е записано, че корекции в годишните обеми могат да се правят най-късно шест месеца преди началото на януари, което не е била на правено от украинска страна.

Договорът обаче толкова често е нарушавана и от “Газпром“, и от “Нафтогаз“, че е трудна той да се счита за действащ, коментира Лента.ру. Изданието припомня, че през тази година Русия се съгласи да не глобява Украйна за ползвани по-малко от заявените количества газ, за да не навреди още повече на икономиката на съседната страна, която и без това е е дна от най-пострадалите от световната криза.

Споделяне

Още от Свят